Printre sloganurile de pe pancarte s-au numărat: „Domnule Președinte, este timpul să mulțumiți militarilor stabilind termeni de serviciu echitabili”, „M-am oferit voluntar o dată, am fost înrolat pe viață”, „O zi în război nu se compară cu o zi în viața civilă”.
În Kiev, sâmbătă, în dimineața zilei de 27 aprilie 2024, Piața Independenței din oraș a fost locul unui demonstrații, în timp ce familiile membrilor serviciului militar s-au adunat pentru a cere demobilizarea și termeni de serviciu clari.
Protestul, acoperit de jurnaliști de la Suspilne, a avut aproximativ o sută de participanți, în mare parte soțiile apărătorilor, care au călătorit din diferite regiuni din întreaga Ucraina. Demonstrația a evidențiat necesitatea urgentă a unor limite de serviciu clare, argumentând că absența unor astfel de termeni afectează grav eforturile de mobilizare și moralul militarilor aflați în fruntea apărării Ucrainei împotriva agresiunii ruse.
Printre sloganurile de pe pancarte s-au numărat în special: „O zi în război nu se compară cu o zi în viața civilă”, „Domnule Președinte, este timpul să mulțumiți militarilor stabilind termeni de serviciu echitabili”, „M-am oferit voluntar o dată, am fost înrolat pe viață” și „Fără termeni clari de serviciu, există militari demotivați”.
Anterior, Parlamentul Ucrainei a aprobat un proiect de lege privind mobilizarea în cea de-a doua lectură, eliminând clauza referitoare la demobilizare militară, care a fost inițial una dintre principalele probleme ale proiectului de lege. Eliminarea a fost inițiată de comandantul în șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, și susținută de ministrul Apărării, Rustem Umerov. În timp ce vizează consolidarea apărării țării, mulți din mediul militar și societatea civilă consideră că legea mult așteptată trădează soldații de pe linia întâi, omițând prevederi cheie pentru rotația trupelor și demobilizare.
Noua lege privind mobilizarea a fost criticată pentru că permite în continuare multe modalități de evitare a mobilizării, ceea ce împiedică o conscripție echitabilă. Astfel, în situații în care există tineri eligibili pentru mobilizare care ar putea înlocui soldații actuali, rotația și mobilizarea acestora nu sunt efectuate corespunzător.
În timpul acestui eveniment încărcat emoțional, vocile s-au ridicat nu doar în protest, ci și în solidaritate solemnă, încercând să influențeze politica guvernamentală. Un politician important, membrul Parlamentului Inna Sovsun, ale cărei soț și el s-a oferit voluntar să servească în forțele armate ale Ucrainei când a început invazia Rusiei, s-a adresat mulțimii, subliniind rolul crucial pe care acești militari l-au jucat în primele zile ale războiului și nevoile de securitate în continuare ale națiunii. Ea a asigurat participanții că se angajează să asigure că apelurile lor pentru tratament corect și recunoaștere sunt auzite la cele mai înalte niveluri guvernamentale.
„Cei care servesc sunt foarte limitați în capacitatea lor de a-și exprima opiniile, dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt protejați. Înseamnă că noi trebuie să fim cei care să îi protejeze,” a spus deputatul.
Această demonstrație marchează un moment semnificativ în relațiile civile-militare ale Ucrainei. Presiunea pentru demobilizare, susținută de o petiție care a adunat peste 18.000 de semnături, reflectă un apel mai larg pentru demnitate și respect pentru cei care servesc.
Una dintre protestatare, Anna, a venit de la Dnipro la Kiev pentru a se alătura manifestației care susține termeni de serviciu definitivi pentru apărătorii militari. Această demonstrație, a spus ea, face parte dintr-o serie de proteste la nivel național, marcând al zecelea astfel de eveniment. Anterior, protestele au avut loc local, dar acum participanți din întreaga Ucraina s-au adunat în capitală pentru a solicita guvernului acțiune rapidă. Anna raportează că soldații sunt obosiți, descurajați și epuizați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News