Fantoma și sistemul

Numele obsedant vehiculat al lui Traian Basescu s-a transformat intr-un fel de laitmotiv politic.

Sustinatorii PSD acuza marele Partid National Liberal ca are o intelegere secreta cu presedintele. Dar si liberalii il acuza pe Ponta de acelasi lucru. Enumerandu-i blaturile. Dar ce este, in definitiv, Traian Basescu? Mai este el o realitate vie dupa orizontul acestui an? Mai poate fi el, cu cele cateva procente de sustinere si cu peste 80% din cetateni care il dispretuiesc, vreun potential actor politic important? Sau este doar un strigoi al propriei epoci, o simpla fantoma? Este Traian Basescu, ca persoana sau ca politician, periculos? Sau sistemul, care o vreme ii va supravietui, constituie un pericol real pentru societate?

Intrebarea de mai sus are un rost. Iar raspunsul ne poate ajuta sa descifram de ce exista asemenea acuzatii reciproce legate de cardasia cu Traian Basescu. Victor Ponta, dintr-un reflex don quijotesc – eroul lui Cervantes ataca morile de vant percepandu-le drept inamic –, ii acuza pe liberali de intelegeri cu Basescu. Care Basescu? In curand, el nu va mai fi decat un strigoi. O fantoma politica. Cum sa faci intelegeri cu un actor decedat? Liberalii, in schimb, enumerand o serie de blaturi politice intre Basescu si Ponta, cam zece la numar, il acuza pe liderul PSD ca, de fapt, prin ceea ce a facut, prin ceea ce face si prin ceea ce incearca sa faca, el perpetueaza sistemul. Un sistem care, pana la urma, ii convine.

Traian Basescu a fost de mai multe ori un foarte slab ministru al Transporturilor. Rezultatele se vad si azi. Sunt atat de vizibine, incat nici nu are rost sa le enumar. Sunt vizibile daca ne gandim la autostrazi, cai ferate, cai fluviale. Si la fel de vizibile sunt si daca ne uitam la cer, pentru a observa ce s-a ales din Tarom. El a fost un prost primar general al capitalei in doua randuri si rezulatele se vad si din acest punct de vedere. Cum ar fi putut el, dupa ce a fost atat de ineficient in Executiv, sa fie un bun presedinte? A fost un presedinte rau. A creat discordie in tara si a luat decizii impotriva interesului national si impotriva propriilor cetateni. Nu intamplator acestia l-au sanctionat politic, votand atat de masiv pentru demiterea lui.

Dar Victor Ponta ce este? A fost un ministru mediocru in Guvernul Emil Boc, atunci cand PSD s-a aliat, la solicitarea lui Traian Basescu, cu PDL. Este, de peste doi ani, prim-ministru. Si este un prim-ministru slab. Beneficiind de un exceptional PR, concentrandu-se aproape exclusiv asupra imaginii sale, Victor Ponta se lauda cat poate de des ca Romania, sub administratia sa, este in crestere. E fals. Imaginea e de mucava. Nu exista, in istoria lumii, un stat aflat in crestere economica in care impozitele si taxele sa creasca. Dimpotriva, cand economia este in ascensiune, impozitele si taxele scad. La noi, impozitele si taxele, birurile aplicate populatiei si mediului de afaceri cresc exponential. Cum ar putea fi Victor Ponta un presedinte bun, de vreme ce este un premier atat de slab?

Din rememorarea blaturilor dintre Ponta si Traian Basescu, rezulta fara echivoc intentia primului de a perpetua sistemul celui de-al doilea. De altfel, PSD, care tinde sa redevina un partid stat, are nevoie vitala, pentru a rezista, de intreg sistemul instaurat de Traian Basescu. Dar care sunt blaturile? Sa le enumeram. Pactul de coabitare. Atacarea concertata de la Guvern si de la Cotroceni a ministrului liberal de Extrene, profesorul Andrei Marga, si eliminarea acestuia.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel