Fapta premierului Florin Cîțu din SUA, de acum 20 de ani, este penală în România.
Premierul Florin Cîțu a fost condamnat în SUA, după ce a condus sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, legea din SUA nefăcând diferența, considerându-le la fel de grave. A primit 2 zile de arest și 1.000 de dolari amendă. Se întâmpla când avea 28 de ani și se afla la Universitatea din Iowa. Fapta s-a petrecut în urmă cu 20 de ani.
Conform deciziei instanței, premierul a fost condamnat la acea vreme pentru ”serious misdemeanor”, adică infracțiune gravă. Conform criminaldefenselawyer.com, o infracțiune gravă în Iowa se pedepsește cu până la un an de închisoare și o amendă cuprinsă între 315 și 1.875 USD. Printre infracțiunile grave se numără, conform sursei citate, vătămările corporale. O primă acuzație de conducere în stare de ebrietate (OWI) este o infracțiune gravă în Iowa, iar o a doua infracțiune este o infracțiune agravată. Condamnările pentru aceste acuzații pot duce la suspendarea permisului, amenzi și închisoare. Astăzi, o primă infracțiune OWI implică un minim obligatoriu de 48 de ore de închisoare și o amendă de 1.250 USD, aproximativ ceea ce a primit și premierul Florin Cîțu în urmă cu 20 de ani.
Astăzi, OWI este definit ca acționând un autovehicul: cu un conținut de alcool în sânge de 0,8 la mie sau mai mult.
Conform articolului 336 din Codul Penal, ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.” ”Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.” mai arată Codul Penal.
Prin urmare, fapta premierului s-ar încadra, în România, la fapte penale și mai știm o lege, 90/2001: ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.”
Dacă premierul ar fi avut o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, în România, ar fi intrat sub incidența legii penale și a legii 90/2001, care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea să fie premier.
Pe de altă parte, infracțiunea pentru care a fost acuzat Florin Cîțu în SUA se șterge, din evidențe, după 12 ani.
La Antena 3, în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, ”Subiectiv”, Ștefan Pălărie, senator USR PLUS, a afirmat că urmează să se discute - în 24, maximum 48 de ore - despre susținerea premierului Florin Cîțu, în aceste condiții, fiind vorba despre ”fără penali în funcții publice”. Pe această temă se discută extrem de intens în grupurile de WhatsApp ale USR PLUS, conform acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu