Marți, 22 iunie 2021, Academia Română și Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociația Excelsior și Romfilatelia, au organizat în Aula Academiei Române, sesiunea științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluția din 1821.
„Cu ocazia bicentenarului Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit, în perioada 20 – 30 iunie 2021, atât în București, cât și la Târgu Jiu, o serie de evenimente ce marchează acest moment important care a contribuit la definirea identității naționale și la includerea spațiului românesc pe traiectoria modernizării. Aceste evenimente se înscriu într-un proiect mai amplu al MNLR, dedicat unor repere ale identității culturale românești, proiect realizat cu sprijinul Guvernului României.
În cadrul sesiunii au susținut prelegeri acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova, prof. univ. dr. Cristian Ploscaru de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și prof. dr. hab. Alin Ciupală.
Tot în cadrul sesiunii științifice au fost lansate volumele Istoria revoluțiunii de la 1821 de C. D. Aricescu – volum apărut pentru prima oară în 1874, la mai bine de 50 de ani de la evenimente, fiind primul studiu amplu despre revoluția lui Tudor Vladimirescu și despre implicaţiile sale –, 200 de ani de la mișcarea lui Tudor Vladimirescu. Antologie de Studii, 1821. Tudor Vladimirescu. Surse redescoperite, precum și emisiunea filatelică „Tudor Vladimirescu. Bicentenarul revoluției de la 1821”, în prezența doamnei Cristina Popescu, director general Romfilatelia”, arată un comunicat MNLR.
Cu privire la eveniment, Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a declarat în exclusivitate pentru DC News: „Am fost bucuroși sa contribuim la recuperarea memoriei marii personalități care a fost Tudor Vladimirescu. Pandurul Oltean a marcat ca o torță, prin iradierea ideilor promovate, destinul României în secolul al XIX lea.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu