Un efort masiv de relocare a fost desfăşurat marţi în Danemarca pentru salvarea unui far vechi, cu înălţimea de 23 de metri, care risca să se prăbuşească în Marea Nordului din cauza eroziunii solului, au relatat media daneze. Farul Rujberg Knude Fyr din Iutlanda cântăreşte 700 de tone.
După ce fundaţia farului a fost consolidată, clădirea a fost ridicată marţi pe o platformă specială, amplasată pe şine, şi a fost transportată cu grijă la o distanţă mai mare de ţărm.
Zidarul local Kjeld Pedersen a petrecut numeroase ore plănuind procedura de mutare care a durat patru ore şi jumătate, a informat postul public DR. Farul a fost închis în anul 1968, scrie romaniatv.net.
Autorităţile locale din Hjorring au declarat că în cazul în care farul nu ar fi fost mutat exista riscul să se prăbuşească în mare în următorii 5 - 10 ani, din cauza eroziunii solului.
Farul a fost amplasat la o distanţă de 70 de metri de locul iniţial, ceea ce îi va oferi cel puţin 20 de ani în plus.
Construcţia cu o vechime de 120 de ani este o destinaţie turistică populară atrăgând anual circa 250.000 de vizitatori. Farul se află în proprietatea Agenţiei Daneze pentru Natură.
Operaţiunea de mutare a fost urmărită de mii de persoane, printre acestea numărându-se şi Birgit Frederiksen, în vârstă de 70 de ani, fiica ultimului paznic al farului.
Ea a trăit în această clădire alături de tatăl ei, mama şi sora geamănă din 1962 până în 1968.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News