Dan Barna aduce în discuție un subiect despre care spune că e vechi: să nu fie trecută adresa pe cartea de identitate. Se pregătește USR de viitoarele alegeri? Are această modificarea vreo influență la vot? Nu o exclude însuși Dan Barna.
”În marea majoritatea a țărilor, domiciliul nu este o componentă a identității persoanei. Asta vrem și noi, să nu mai fie condiționată existența domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate. Elementele definitorii ale identității să nu mai cuprindă domiciliul.” a spus Dan Barna, despre propunerea USR ca pe cărțile de identitate să nu mai apară domiciliul.
”Că are și un efect sau poate avea și un efect electoral, asta urmează dă vedem în reglementare. Primăria are domiciliul, nu dispare.” a spus, în continuare, liderul USR, care a continuat: ”în momentul în care depui documentele pentru buletin, să nu mai fie necesară dovada adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cea pe care o ai înregistrată în documentele autorităților locale”. ”E o dezbatere mai veche pe acest subiect, vom propune în coaliție, discuția devine actuală în contextul noului format al cărții de identitate” a explicat Dan Barna.
Sociologul Alfred Bulai a răspuns pentru DCNews: ”În mod normal, dacă votul e gestionat electronic, nu are influență. Lasă discuții libere pentru criticile si comentariile vizavi de fraudă, pentru că sistemul electronic mai pică și buletinul nu te mai poate ajuta să votezi într-un loc sau altul, decât pe o listă suplimentară.” El a subliniat că ”România are nevoie de reforme autentice, serioase. Poate să ridice probleme electorale la un moment dat, dar să ne mai lase cu supra vigilența care introduce teme secundare. Cu siguranță, problemele României, ale românilor nu sunt că e adresa pe buletin. Pe de altă parte, nu văd nicio repercusiune pozitivă, mai degrabă negativă, nefiind acele date de identificare pe buletin”.
Dincolo de situațiile posibile electorale, apar și situații sociale. Nu toți oamenii au acces la o bază de date, de unde să aibă certitudinea că X-ulescu stă la adresa respectivă. Și pot apărea destule situații practice în care să fie nevoie de această confirmare. Pe de altă parte, cu toții probabil cunoaștem/am auzit de persoane care nu mai locuiesc la un anumit domiciliu dar care, neschimbându-și adresa, în bazele de date ale Primăriei/Poliției, etc, figurează la respectiva adresă. Dacă nu se solicită act doveditor la reînnoirea cărții de identitate, respectiva persoană va continua să locuiască fictiv la o adresă. Și de aici pot apărea multe situații complicate pentru cetățenii de bună-credință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News