Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, critică eliminarea finanţării pentru irigaţii din PNRR şi spune că, oricum, suma era una prea mică pentru necesarul real al ţării. În plus, spune acesta, lipsa acestor fonduri va atrage după sine noi scumpiri.
"În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: 'Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta'. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici.", a afirmat vicepremierul Dan Barna despre banii din irigaţii.
Adrian Rădulescu, contactat de DC NEWS, a reacţionat cu o glumă amară cu privire la suma care a fost anunţată de Dan Barna şi respinsă la Bruxelles.
"Banii îi aduc cei de la USR cu ultimul Boeing cu care fac probe americanii. Intră toţi banii în Boeing-ul ăsta şi îi aruncă deasupra Otopeniului", a spus Adrian Rădulescu, care ulterior, pe un ton serios, a spus că lipsa acestor bani este "o mare problemă pentru ţară, nu doar pentru agricultori".
"Noi confundăm lucrurile făcute pentru agricultură cu agricultorii. Nu. Noi, ca agricultori, de mâine, facem cum fac toţi: scumpim pâinea, laptele, untul, scumpim tot. Toate aceste forme de sprijin, în orice societate civilizată, sunt date pentru a păstra un nivel decent. Nu poţi să dai subvenţie numai unuia şi altuia nu. Eu înnebunesc când aud că se dau bani la agricultori! Agricultura este domeniul care creează subzistenţa poporului român", a mai spus acesta.
"Nu sunt nici pe departe suficienţi. La nivel naţional ar fi nevoie, după calculele mele, de 10 miliarde de euro. Asta înseamnă şi amenajări, lacuri, râuri securizate, baraje în zonele unde sunt acumulări de apă când plouă, multe lucruri. În sistemul de irigaţii intră şi desecările şi acumulările de apă", a concluzionat Adrian Rădulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu