Fără cartofi prăjiţi în România? "Suntem inexistenţi. Cartoful, în pericol de abandon"

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Cartofului din România, trage un semnal de alarmă cu privire la una dintre cele mai consumate legume din ţara noastră. 

„În România criza cartofului a devenit cronică. În ultimii 30 de ani această cultură a fost lăsată la voia întâmplării. Ceea ce se întâmplă în Japonia și în alte țări nu este decât urmarea problemelor cauzate de pandemie. (...) 

Local suntem în criză a cartofului. În ce privește exportul noi suntem aproape inexistenți, deci avem punctual exportul de cartof în stare proaspătă, nicidecum procesat. Cartoful românesc este în pericol de abandon, în cădere liberă în ultimii 30 de ani, dar mai accentuat din 2007 când am intrat în competiție directă cu marile țări producătoare de cartofi din vestul Europei. 

După cum se vede, alimentul ăsta de bază va deveni trufanda pentru că nu se mai produce în țară maxim 50-60% în anii buni din consumul intern al populației, iar procesarea este aproape inexistentă. Industria de french fries în România este aproape inexistentă.”, a declarat președintele Federației Cartofului din România pentru Antena 3.

VEZI ŞI Un angajat McDonald's dezvăluie cum servește cartofi clienților nepoliticoși / video

Criză şi în Japonia şi SUA

Transportatorul american Flexport Inc. va trimite trei avioane cargo încărcate cu cartofi spre Japonia, unde restaurantele McDonald's au fost obligate să micşoreze porţiile de cartofi prăjiţi din cauza ofertei insuficiente, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

'Flexport tocmai a încheiat un contract pentru a trimite trei avioane de tip Boeing 747 încărcate cu cartofi spre Japonia pentru a ajuta la rezolvarea crizei de cartofi prăjiţi', a informat directorul general Ryan Petersen într-o postare pe Twitter, fără a oferi alte detalii.

În New York, renumitul restaurant de burgeri J.G. Melon a anunţat săptămâna trecută într-o postare pe Instagram că a fost nevoit să suspende vânzarea de cartofi copţi din cauza unor probleme cu lanţurile de aprovizionare. Livrările mai multor produse, de la cremă de brânză la file de pui ar putea de asemenea să fie supusă la presiuni. 

CITEŞTE ŞI Adori cartofii prăjiți? După ce vei încerca acest truc, nu te vei mai întoarce la cartofii îmbibați în ulei!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel