În ultimii ani, a devenit aproape o tradiție pentru parlamentarii români să înghesuie pe ordinea de zi din ultima săptămână de lucru înaintea vacanței de vară toate legile și ordonanțele care le oferă avantaje și tratament special. De ce? Pentru că politicienii își cunosc electoratul, știu că lumea nu reacționează în preajma vacanței, iar cetățenii nu i-au „dezamăgit" nici de data aceasta. Românii sunt revoluționari pe Facebook, dar în viața reală sunt meteo-dependenți, „sensibili" la căldură și, mai ales, la apropierea vacanței. În aceste condiții și cunoscând comportamentul de protestatar al românului, seria de proteste anunțată încă de miercuri, 22 iunie 2016, a fost surprinzător de bine primită, cu entuziasm pe Facebook și cu mari speranțe și așteptări din partea vectorilor de imagine și a celor implicați civic și politic.
Protestul în lumea reală
Ca urmare a voturilor anti-democrație și anti-cetățeni exprimate marți și miercuri în Parlamentul României - acordarea pensiilor speciale aleșilor locali, statutul preferențial acordat avocaților și dezincriminarea abuzului în serviciu sau a conflictului de interese, PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor) a luat atitudine și a anunțat organizarea protestului #fărăpenali de sâmbătă, 25 iunie, în Parcul Izvor, de la ora 18:00. Sub deviza „#împreună curățăm Parlamentul", PACT a făcut un apel către toți cetățenii care se simt nereprezentați de actualul Parlament să se alăture și să sancționeze derapajele grave ale politicienilor care lucrează în ultima săptămână de activitate cât pentru un an întreg... bineînțeles, în favoarea lor.
Ceea ce nu a intuit nimeni a fost reacția Primăriei Generale a Municipiului București care, din motive birocratice, nu a autorizat protestul propus pentru data de 25 iunie 2016. Motivul invocat? Cererea trebuie depusă cu cel puțin 3 zile înainte de data propriu-zisă a protestului. Trebuia să ne gândim că Parlamentul ne va minţi cu trei zile înainte? Trebuia să prezicem viitorul și să anunțăm protestul chiar înainte de desfășurarea ședințelor din Parlament și a voturilor respective? Cert este că în acest stat democratic dreptul de a protesta este îngrădit și condiționat de un termen de minim 3 zile în care suntem obligați să declarăm protestul.
Nu am reușit să înțelegem motivația din spatele unei astfel de decizii, dar pentru a nu încălca legea, am ales să transformăm protestul într-un eveniment public cultural, la care toți participanții au fost invitați să aducă o carte semnificativă pentru clasa politică actuală din care să putem citi cu dedicație parlamentarilor. Câteva exemple ar fi: Aurora Liiceanu "Rănile memoriei. Nucsoara si rezistența din munți" sau Carlo Collodi "Pinocchio". Am plecat, practic, într-o plimbare pașnică, începând cu ora 18:00, din Parcul Izvor către Piața Universității. Jandarmii au fost bine intenționați, dar evenimentul nu s-a putut desfășura așa cum a fost propus pe Facebook datorită piedicilor birocratice. A fost un eveniment cultural de responsabilizare a cetățenilor și parlamentarilor. Şi, mai ales, a fost o soluţie legală pentru a protesta paşnic, care nu a necesitat obţinerea de avize şi pe care toţi cetăţenii activi şi implicaţi o pot adopta atunci când aburditatea legii sau inflexibilitatea autorităţilor stau în calea manifestărilor democratice.
În final, redăm un fragment care a fost citit la evenimentul din 25 iunie şi care este dedicat parlamentarilor români: "Nu vreau să vă conving de nimic, domnilor, şi de fapt nu vreau nici măcar să mă credeţi. Pur şi simplu vă rog să mă ascultaţi. Asta e totul. După aceea puteţi să mă consideraţi cum veţi dori. Totdeauna mi-am zis că dacă are cineva răbdare să ne asculte, jumătate din dreptate este împlinită." (Octavian Paler, "Viaţa pe un peron")
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News