Mihail Tănase, specialist comunicare Harta Reciclării, trage un semnal de alarmă cu privire la medicamentele expirate, pe care farmaciile nu le mai primesc pentru distrugere şi, astfel, acestea ajung în gropi de gunoi, de unde pot afecta pânza freatică.
"Rata reciclării a scăzut în România, nu suntem pe un trend pozitiv. La noi, problema este şi de colectare, nu doar de reciclare a deşeurilor, în sensul în care nu toate ajung să fie colectate corect. Sunt multe care ajung în mediul natural sau altele care nu ar trebui colectat cu deşeurile menajere. Ca să dau un exemplu, medicamentele expirate. Sunt printre ele substanţe active periculoase care, dacă ajung în pânza freatică sau în gropile de gunoi, pot să afecteze apa pe care o bem.
Legea este ambiguă. Farmaciile sunt obligate să le colecteze, dar nu sunt metode punitive dacă nu se întâmplă acest lucru. Şi cum costurile distrugerii medicamentelor expirate sunt destul de mari, am văzut şi din partea celor care ne urmăresc pe noi că din ce în ce mai multe farmacii nu mai doresc să primească astfel de medicamente expirate.
Au existat ceva parteneriate între colegii ale farmaciştilor, judeţene, cu autorităţile locale. Sper să se extindă, pentru că nu ne dorim să ajungă astfel de substanţe în mediul natural.
Mai sunt şi deşeurile de echipamente electronice, electrocasnice. Unele conţin substanţe periculoase. Dezmembrarea lor şi ajungerea lor în locuri care nu fac operaţiunile corespunzătoare, sunt foarte dăunătoare. Se întâmplă să fie tot felul de arderi ilegale de deşeuri. Unele dintre astfel de deşeuri sunt de la componente auto sau electronice şi electrocasnice", a declarat Mihail Tănase, specialist comunicare Harta Reciclării, în cadrul dezbaterii Reducerea riscurilor poluării: investiții verzi, metode de îmbunătățire a calității aerului, soluții, organizată de DC MEDIA GROUP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu