Operatorii economici din Spaţiul Economic European (SEE) pun la dispoziţia lucrătorilor români, prin intermediul reţelei Eures România, peste 200 de locuri de muncă. Toți românii care vor să muncească peste hotare o pot face ușor și sigur.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a transmis lista cu locurile de muncă disponibile în Uniunea Europeană pentru români. Datele furnizate de ANOFM ne arată că cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în Belgia, 86 la număr. Românii se pot angaja acolo ca ”ospătar, muncitor necalificat în agricultură (lucrătorii în activităţi din pepinieră: taiere copaci, etc.), muncitor necalificat în agricultură (lucrătorii care recoltează legume în aer liber: conopidă, praz), muncitor necalificat în agricultură (lucrători care culeg fructe moi/ fructe de pădure), muncitor necalificat în agricultură (lucrători care culeg fructe tari: pere, mere”.
Nici Germania nu stă prost la capitolul locuri de muncă pentru cetățenii din România. Nemții oferă posturi pentru persoane necalificate, dar și pentru cei cu studii. De exemplu, unul dintre job-urile disponibile este cel de educator. Se mai caută şofer camion, curier colete şi scrisori, încărcător / sortator corespondenţă, educatoare/educator, arată ANOFM.
Ce locuri de muncă sunt disponibile pentru români:
Olanda – 15 locuri de muncă pentru: stivuitorist, culegător pere, culegător mere si pere, legumicultor
Norvegia – 21 locuri de muncă pentru: instalator sanitar, tâmplar, frizer tradiţional, Sticlar-şlefuitor sticlă
Polonia – 27 locuri de muncă pentru: muncitor depozit – operator stivuitor, asistent producţie, operator maşină CNC (pentru candidaţii fără experienţă se oferă training) , lăcuitor/vopsitor, strungar/frezor, sudor MIG/MAG sau gaz, lăcătuş, operator CNC
Finlanda – 23 locuri de muncă pentru: operatori CNC, muncitor în industria prefabricatelor din beton, construcţie elemenţi, muncitor în producţie pentru elemente din beton
Danemarca – 5 locuri de muncă pentru: izolator, montator schele, instalator ţevi, vopsitor industrial
Malta – 2 locuri de muncă pentru farmacist
Lipsa locurilor de muncă şi salariile mici din satele şi din comunele României au condus la o migraţie masivă a populaţiei cu vârstă de muncă, lăsând mediul rural cu o populaţie îmbătrânită, cu o infrastructură deficitară şi fără investiţii noi. Estimările orientative arată că aproximativ 8 milioane de români locuiesc în străinătate. Între 3,6 şi 5 milioane de români locuiesc în alte state, cei mai mulţi optând pentru Italia, Spania, Marea Britanie, Germania şi SUA.
Mai multe studii din ultimii ani au arătat că, în cazul tinerilor români (15-24 de ani în unele cercetări, 16-35 de ani, în altele), procentul e incredibil de mare: jumătate spun că vor să plece. Un alt studiu făcut în comunitatea de români din Italia a arătat că, pe măsură ce stau mai mult acolo și se integrează, șansele ca românii să se întoarcă în țară devin tot mai mici.
Aproape un sfert dintre românii din străinătate sunt foarte educați (ceea ce nu e tocmai mult, prin comparație cu alte diaspore). O cercetare OECD arată că nivelul de educație al migranților români diferă de la o țară la alta. Românii mai puțin educați trăiesc în sudul Europei, cu precădere în Spania și în Italia. Cei mai mulți dintre emigranții absolvenți de învățământ superior sunt în Statele Unite, Canada, Franța, Germania și Regatul Unit. De asemenea, româncele din diaspora sunt mai educate decât bărbații. Cu toate acestea, sunt mai multe decât bărbații în rândul muncitorilor necalificați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu