Pe data de 2 martie 2019, a avut loc, la Sândominic, județul Harghita, cea de a XXVII-a ediţie a evenimentului ”Carnavalul măștilor tradiționale din Harghita”, sau Fărșangul. Un obicei păgân, transmis din moși strămoși.
În cadrul tradiţionalului bal de Lăsata Secului, Iarna a fost „înmormântată”, în mod simbolic, urmând ca noul spirit să renască înainte de intrarea în Postul Paştelui.
Balul de „farșang” a fost un eveniment plin de veselie, unde gluma a fost obligatorie. Cu acest prilej, au participat grupuri folclorice din localitățile Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armășeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieși de Jos și Vlăhița, iar gazda celei de a XVII-a ediţii a fost localitatea Sândominic.
”Este ziua în care nu sunt reguli și ziua în care încercăm ca răul să fie eliminat din comunități. În această zi încercăm să ne bucurăm și să ne veselim. Noi încercăm ca această tradiție să fie dusă mai departe și tocmai de aceea încercăm să realizăm aceste evenimente an de an”, a declarat pentru DCNews, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
La prima oră a dimineții, grupurile mascate, localnicii, dar și vizitatori veniți de prin toate colțurile țării, dar și din străinătate, s-au adunat la școala din sat. De acolo, fiecare grup a pornit pe ulițele din comună, împreună cu un obiect simbolic sau o marionetă care urma a fi ”înmormântată” simbolic. Ceremonia a avut loc în diferite gospodării din localitate, acolo unde oamenii sau pregătit temeinic cu bucate alese, dar și cu pălincă naturală.
Alaiul intra în gospodăriile unde se stabilește dinainte a fi ”îngropată” iarna, acompaniați de lăutari. Curțile sunt deschise, iar pe garduri sunt puse covoare pentru a semnaliza locațiile. Într-un ritual aparte, femeile deplâng în glumă despărțirea de iarnă, iar mai apoi localnicii încep petrecerea. După ce iarna a fost ”înmormântată”, cu toții se bucură și dansează, iar mai apoi degustă din bucate precum pâine cu untură și cu ceapă, brânzeturi locale, dar și gogoși delicioase.
O tradiție aparte dusă mai departe de tinerii din localitate. Dar care este secretul? Iarnă de iarnă oamenii locului sunt nevoiți să îndure temperaturi de până la -30 de grade Celsius. Iarna grea îi face să aștepte cu nerăbdare momentul în care vin primăvara, iar Fărșangul este un eveniment care dă semnalul că vremea devine mai blândă.
După ce ritualul este făcut în mai multe gospodării din sat, mascotele sunt arse seara, în curtea școlii.
De asemenea, dacă pe traseul alaiului, mascotele întâlnesc mașini, acestea sunt oprite. Iar dacă șoferii vor să se deplaseze mai departe, trebuie să plătească o sumă modică.
Etnografii sunt de părere că „fărșangul” este un obicei care datează de pe vremea păgânilor, dar în spațiul lingvistic maghiar a intrat abia în Evul Mediu.
Măștile specifice purtate de grupurile tradiționale, ritualurile magice și simbolice au ca scop alungarea iernii și reînnoirea spiritului. Balul de fărșang se ținea pe ascuns și în timpul dictaturii comuniste, chiar dacă fusese interzis.
La Fărșangul de la Sândominic vin turiști din toate colțurile țării, dar și din străinătate.
”Suntem din America. Am venit în vizită pentru câteva zile în Transilvania și am aflat de acest eveniment. Este interesant, iar mâncarea este foarte foarte bună”, ne spune un turist străin sosit la Sândominic.
Sărbătorirea Fărșangului are loc în fiecare an, la începutul lunii martie.
Vezi și:
Tudorache: "Ce a apărut pe străzile din București". Lege aberantă - video
Sondaj DCNews 25 februarie. PRM-PRU trec pragul electoral
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News