Farul Vechi din oraşul Sulina, singurul obiectiv de acest tip din România amenajat ca muzeu, va fi închis anul viitor pentru reabilitare, potrivit Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, instituţie care administrează obiectivul din Sulina.
CJ a semnat în luna iunie a acestui an contractul de finanţare pentru punerea în practică a proiectului de reabilitare a farului, în valoare de 10.158.180,89 lei, sumă care va fi alocată prin Programul Operaţional Regional.
"Execuţia propriu-zisă a lucrărilor va începe anul viitor. În cel mai scurt timp posibil se va demara procedura de achiziţie în vederea atribuirii contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor", a menţionat managerul proiectului din cadrul CJ, Daniel Jecu.
Durata de implementare a proiectului este de 53 de luni, iar obiectivele acestuia sunt conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din judeţul Tulcea în vederea îmbunătăţirii mediului urban.
Reabilitarea Farului Vechi din oraşul Sulina este un obiectiv mai vechi al autorităţilor tulcene în condiţiile în care reprezentanţii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM), instituţie care a administrat muzeul până în anul 2017, au sesizat faptul că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, din cauza umidităţii foarte ridicate din zona Sulinei, a infiltraţiilor din pânza freatică şi a concentraţiei de sare marină.
Anul trecut, CJ Tulcea a preluat în administrare obiectivul ICEM pentru a putea depune cerere de finanţare în vederea restaurării acestuia, cunoscut fiind faptul că se pot aloca fonduri structurale doar proprietarilor imobilelor. Conform Primăriei oraşului Sulina, Farul Vechi, actualul muzeu, a fost construit între anii 1869 şi 1870 şi reprezintă un simbol al activităţii desfăşurate de Comisia Europeană a Dunării (CED) în cel mai estic oraş al României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News