Fast-food-ul prosteşte! Este concluzia la care au ajuns cercetătorii din Los Angeles

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Consumul de alimente de tip fast-food poate duce la deficiențe neurologice și cognitive mai târziu în viață, arată noi cercetări. În plus, sporeşte anxietatea şi înmulţeşte..nopţile albe.

Oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles, au analizat rezultatele de la zeci de studii desfășurate pe șoareci. Astfel, aceștia au descoperit că o dietă bogată în calorii și grăsimi (cunoscută şi ca „dieta occidentală” în comunitatea științifică) a fost asociată cu o memorie mai precară, anxietate crescută și alte probleme cognitive. Toate aceste probleme par să fie total separate de efectele bine documentate ale dietei Occidentale asupra greutății, metabolismului și sănătății, potrivit analizei. Lucrarea a fost publicată în jurnalul Frontiers in Neuroscience. Așadar, cercetătorii sugerează că dieta poate avea un impact mult mai important asupra sănătății și dezvoltării neurologice decât am crezut până acum.

Dieta Occidentală, asociată cu abilităţi cognitive mai reduse

Studiul americanilor a dezvăluit că șoarecii care consumau o "dietă occidentală" în timpul primelor etape ale vieții, care sunt cele mai importante pentru dezvoltare, sufereau de o anxietate mai accentuată și deficit de memorie, indiferent de cât de mult au luat în greutate. Totodată, dieta a dus la o accentuare a comportamentelor similare dependenței, pe măsură ce șoarecii au început să tânjească după alimentele bogate în grăsimi și zahăr. Mai mult, cercetătorii au observat și o scădere a comportamentelor sociale. Ideea din spatele analizei este că dieta occidentală poate funcționa ca un înlocuitor al „dietei americanizate” care este bogată în gustări, băuturi carbogazoase și alte alimente nesănătoase. „Pe lângă faptul că poate fi un indicator al obezității și disfuncțiilor metabolice, consumul unei diete Occidentale a fost asociat cu abilități cognitive mai reduse pe tot parcursul vieții. În special, consumul dietei Occidentale în primele etape ale vieții are consecințe negative asupra numeroase abilități cognitive în timpul vârstei adulte”, au explicat oamenii de știință, citați de Futurism.

Studiile pe șoareci, un indicator rezonabil

Desigur, cea mai bună metodă prin care pot fi testate efectele dietei asupra funcțiilor cognitive ar fi studierea oamenilor. Însă cercetările din domeniul nutriției sunt cunoscute ca fiind extrem de dificile. Oamenii nu își amintesc mereu ce au mâncat și controlarea unei liste nesfârșite de variabile în funcție de stilul de viață al fiecărui participant este aproape imposibil. Așadar, în loc de cercetări umane, studiile pe șoareci pot fi un indicator credibil al posibilelor riscuri asupra sănătății noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel