Fața adorabilă a cățelului tău, explicată de știință

Foto Ilustrativ/Pexels Cynthia Vh
Foto Ilustrativ/Pexels Cynthia Vh

Motivul pentru care nu putem rezista animalelor noastre, adorabililor „ochi de cățeluș” a fost descoperit de oamenii de știință, însoțitorii noștri canini având un mușchi facial special care permite o mai bună comunicare cu noi.

Alegeri prezidentiale 2024

Oamenii au mușchi mimetici cu contracții rapide, ceea ce înseamnă că pot forma expresii faciale rapide, dar trecătoare. Aceste fibre cu contracție rapidă permit o mai mare mobilitate facială și permit mișcări mici, dar semnificative, cum ar fi ridicarea sprâncenelor.

Cercetătorii au comparat mușchii folosiți pentru a forma expresiile faciale la câini și lup și au descoperit câteva diferențe cheie între cele două specii. S-a descoperit că prietenii noștri patrupezi, câinii, posedă un mușchi facial suplimentar, despre care oamenii de știință au spus că contribuie probabil la efectul „ochiului de cățeluș”.

Descoperirile lor au fost prezentate la întâlnirea Experimental Biology 2022 

În timp ce au comparat mușchii de contracție facială a câinilor și a lupilor, oamenii de știință au descoperit că lupii au un procent mai mare de mușchi de contracție lentă, ceea ce înseamnă că nu formează expresii faciale la fel de rapid.

S-a descoperit că, față de lupi, câinii au un procent mai mare de mușchi cu contracție rapidă, similar oamenilor. Studiul a spus că fibrele cu contracție lentă găsite la lup sunt importante pentru mișcările musculare extinse necesare pentru urlet. Este posibil ca, pe măsură ce câinii s-au ramificat din lupi, nevoia de acești mușchi să se fi diminuat.

Cercetările ulterioare asupra acestor mușchi au arătat cum câinii au evoluat în acest fel datorită reproducerii selective de către oameni. Descoperirile sugerează că, pe măsură ce câinii s-au ramificat de la lupi în urmă cu aproximativ 33.000 de ani, expresiile lor faciale au evoluat pentru a fi mai atrăgătoare pentru oameni.

Niciun alt mamifer nu a dezvoltat expresii faciale pentru a comunica cu oamenii

„Aceste diferențe sugerează că având fibre musculare mai rapide contribuie la capacitatea câinelui de a comunica eficient cu oamenii”, a spus Anne Burrows, autor principal al studiului.

Burrows a declarat pentru Newsweek că studiul a fost urmărit pentru a răspunde la întrebări mai aprofundate despre modul în care câinii își foloseau expresiile faciale pentru a interacționa cu oamenii.

„Prezentul studiu ne oferă o privire asupra modului în care mușchii mimetici la câini diferă de cei ai lupilor la nivel funcțional. Anticipăm că cercetările viitoare din laboratorul nostru se vor concentra mai mult asupra modului în care s-ar fi putut dezvolta lătratul la câini”, a spus ea.

„În plus, sperăm să extindem acest studiu pentru a acoperi musculatura altor mamifere domestice pentru a vedea dacă procesul de domesticire a modelat în mod similar fiziologia musculară mimetică a acestora” mai spune Burrows. 

Sursa Newsweek 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel