Fața de pernă nespălată timp de o săptămână – de 17.000 de ori mai multe bacterii decât vasul de toaletă. Cât de des să schimbi așternutul

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Petrecem o treime din viață în pat, iar lenjeria de pat devine un mediu perfect pentru o varietate de oaspeți neplăcuți: bacterii, fungi, acarieni și chiar viruși. O simplă privire mai atentă sub cearșafuri ar putea dezvălui o realitate care te-ar face să te gândești serios la cât de des îți schimbi așternuturile.

După o zi lungă, nimic nu se compară cu relaxarea într-un pat cald și confortabil. Însă, în timp ce patul ni se pare un refugiu plăcut, o mulțime de microorganisme s-ar putea ascunde acolo.

Acestea prosperă în mediul cald și umed creat de noi în timpul somnului, hrănindu-se cu transpirație, celule moarte ale pielii și resturi alimentare.

De exemplu, acarienii de praf sunt atrași de celulele de piele pe care le eliminăm zilnic (aproximativ 500 de milioane de celule), oferindu-le un adevărat "bufet". Din păcate, acarienii și excrementele lor pot declanșa alergii, astm și eczeme.

Bacteriile din cearșafuri

Lenjeria de pat nu este doar un paradis pentru acarieni, ci și pentru bacterii. Un studiu realizat în 2013 de Institutul Pasteur din Lille a analizat lenjeria murdară din spitale și a descoperit prezența bacteriei Staphylococcus, care se găsește de obicei pe pielea umană. Deși majoritatea speciilor sunt inofensive, unele, precum Staphylococcus aureus, pot provoca infecții ale pielii și chiar pneumonie la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

„Oamenii poartă bacterii ca parte a microbiomului pielii și le pot elimina în număr mare”, explică Manal Mohammed, microbiolog la Universitatea Westminster din Marea Britanie, pentru BBC. „Deși aceste bacterii sunt de obicei inofensive, ele pot provoca afecțiuni grave dacă intră în corp prin răni deschise, ceea ce este mai frecvent în spitale”, adaugă microbiologul.

Un studiu din 2018 realizat de Universitatea Ibadan din Nigeria a identificat E. coli și alte bacterii patogene în lenjeria nespălată din spitale, responsabile de infecții urinare, pneumonie, diaree și sepsis.

Mai recent, în 2022, cercetătorii au colectat mostre din camerele pacienților cu variola maimuței și au descoperit că schimbarea lenjeriei eliberează particule virale în aer, crescând riscul de transmitere.

Ce se întâmplă cu fețele de pernă?

Deși lenjeria din spitale poate fi mai contaminată decât cea de acasă, nu ar trebui să ignorăm riscurile din propriile paturi. Un studiu realizat în 2013 de o companie americană a constatat că o față de pernă nespălată timp de o săptămână conținea aproximativ trei milioane de bacterii pe centimetru pătrat – de 17.000 de ori mai mult decât capacul unui vas de toaletă.

În plus, cercetătorul David Denning și echipa sa au analizat șase perne utilizate de prieteni și membri ai familiei. Pernele, care aveau o vechime între 18 luni și 20 de ani, erau pline de fungi, în special Aspergillus fumigatus, un tip comun în sol. „Numărul fungilor din perne poate ajunge la miliarde sau chiar trilioane”, spune Denning.

Aceste descoperiri sunt îngrijorătoare în special pentru persoanele cu boli respiratorii, cum ar fi astmul sau sinuzita, deoarece până la jumătate dintre persoanele cu astm sever sunt alergice la Aspergillus fumigatus. Inhalarea sporilor de ciuperci poate agrava aceste afecțiuni sau chiar duce la boli pulmonare cronice.

Cât de des ar trebui să spălăm lenjeria?

Pentru cei sănătoși, Denning sugerează schimbarea pernei la fiecare doi ani. Totuși, persoanele cu astm sau alte afecțiuni respiratorii ar trebui să înlocuiască pernele la fiecare trei-șase luni.

În ceea ce privește frecvența spălării așternuturilor, majoritatea experților recomandă spălarea săptămânală. „Dacă ai timp, poți chiar să calculezi lenjeria, deoarece acest proces ajută la reducerea numărului de bacterii”, adaugă Denning.

De asemenea, obiceiuri precum mâncatul în pat, somnul alături de un animal de companie sau neglijarea igienei personale pot contribui la creșterea numărului de bacterii și fungi din lenjerie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel