Rishi Sunak este considerat favorit în cursa pentru a deveni liderul Partidului Conservator şi, implicit, pentru ocuparea funcţiei de premier al Marii Britanii.
Educat la una dintre cele mai prestigioase școli private din Marea Britanie, Sunak are un curriculum mai luminos în economie, cu diplome de la universitățile Oxford și Stanford și o perioadă în care a activat la banca de investiții Goldman Sachs. De aici, fostul ministru a început să-și construiască averea personală, care a crescut cu fondurile speculative, și care l-a determinat anul acesta să fie inclus în lista celor mai bogați oameni din din Regatul Unit.
Nepot de indieni născut în Punjab și fiul părinților care au emigrat în Regatul Unit din Africa de Est, Sunak a fost căsătorit în 2009 cu Akshata Murty, născută în India și fiica unui magnat de softwtare din Bangalore. Datorită dividendelor care vin de la compania familiei soției sale, Infosys, soții Sunak au ajuns la o avere totală de aproximativ 730 de milioane de lire sterline, aproximativ dublu față de activele regelui Charles al III-lea și ale soției sale Camilla. Cam prea mult, după unii, pentru un cuplu care aspiră să guverneze o țară în care economia se luptă și în mijlocul unei crize energetice care alunecă o parte din clasa de mijloc britanică în sărăcie.
Până acum, Sunak nu s-a ferit niciodată să-și etaleze averea: dimpotrivă, a afișat-o adesea ca pe un simbol al succesului unui tânăr fiu britanic de imigranți.
Îmbrăcăminte și pantofi scumpi, o primă reședință într-o casă cu cinci dormitoare din Kensington, vestul Londrei, despre care agenții imobiliari o estimează că valorează mai mult de 7 milioane de lire sterline și un ”buen retiro” într-un conac georgian din Yorkshire, unde familia Sunak își petrece weekendurile în timp ce Rishi păstrează legătura cu circumscripția sa.
The Guardian a reamintit recent că mega-conacul ”valorează mai mult de 2 milioane de lire sterline și a fost transformat într-un fel de refugiu de wellness, cu o piscină interioară de 400.000 de lire sterline, sală de sport, studio de yoga, cadă cu hidromasaj și teren de tenis”.
Doar piscina ar putea costa mai mult de 14.000 de lire sterline pe an pentru încălzire, ”de aproape șase ori factura de energie a unei familii medii”. Un detaliu pe care adversarii săi politici, începând cu laburiştii, l-au subliniat în repetate rânduri acuzându-l pe Sunak că nu a reuşit să înţeleagă nevoile majorităţii britanicilor.
Răspunsul liderului conservator din ultimii ani a fost încredințat familiei sale: când în 2020 mișcarea Black Lives Matter a copleșit o mare parte din lume, Sunak a vorbit despre rasismul cu care a trebuit să se confrunte în viața publică și despre luptele depășite de familia sa ca imigrant în Marea Britanie. De asemenea, el și-a susținut public credința hindusă, jurând pe un text hindus venerat, Bhagavad Gita, atunci când a preluat funcția de ministru de finanțe.
A deveni bogat, pe scurt, a fost un fel de răscumpărare socială. Iar în ceea ce privește percepția sa asupra problemelor celor mai sărace secțiuni ale populației, Sunak poate argumenta prin valorificarea pregătirii sale în domeniul economic: când Truss și-a prezentat planul de maxi reduceri de taxe, în special pentru cei mai bogați, fostul ministru al Finanțelor a prezis criza pieței care va declanșa apoi minibugetul definit de el ca fiind o ”Economie de poveste”. Faptele i-au dat dreptate.
Citește și:
RishiSunak este considerat favorit în cursa pentru a deveni liderul Partidului Conservator şi, implicit, pentru ocuparea funcţiei de premier al Marii Britanii. Rishi Sunak pretinde că are experienţă în a-şi duce la bun sfârşit planurile şi un proiect de a rezolva problemele cu care se confruntă ţara.
După o perioadă haotică a partidului, a promis integritate, profesionalism şi răspundere la fiecare nivel al guvernului său. Dl Sunak se bucură de susţinerea unei mari majorităţi a parlamentarilor, inclusiv de sprijinul ministrului de stat la Oficiul pentru Irlanda de Nord, Steve Baker, un important personaj din aripa de dreapta a partidului, care a avertizat că revenirea lui Boris Johnson ar fi un dezastru "garantat".
Susţinătorii lui Boris Johnson insistă că au numărul necesar de voturi, însă, până în prezent, doar aproximativ jumătate dintre cei 100 de parlamentari care ar trebui să-l susţină pentru a candida şi-au declarat public sprijinul pentru fostul premier, relatează Rador.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News