China l-a descris joi drept un 'mare pericol' pe candidatul favorit la preşedinţia Taiwanului, Lai Ching-te, cu câteva zile înainte de un scrutin cheie pe insula revendicată de Beijing, notează AFP.
Vicepreşedintele taiwanez Lai Ching-te (William Lai), din Partidul Democrat Progresist (PDP, pro-independenţă), este considerat favorit să-i urmeze în funcţie actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea din PDP. Ambii sunt consideraţi bestiile negre ale Beijingului din cauza poziţiilor lor în favoarea independenţei.
'Dacă el (Lai Ching-te) va ajunge la putere, va continua să promoveze activităţile separatiste legate de independenţa Taiwanului', a afirmat un purtător de cuvânt al biroului chinez responsabil de relaţiile cu insula, Chen Binhua. Oficialul şi-a exprimat speranţa că taiwanezii vor face 'alegerea corectă' la alegerile prezidenţiale de sâmbătă.
Lai Ching-te reprezintă 'un mare pericol' pentru relaţiile dintre China şi Taiwan, a insistat el, potrivit declaraţiilor sale preluate de agenţia oficială de presă, Xinhua. China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.
Beijingul susţine că este în favoarea unei reunificări 'paşnice' cu insula, ai cărei aproximativ 23 de milioane de locuitori sunt guvernaţi de un sistem democratic. Dar nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare. Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului.
La începutul acestei săptămâni, responsabili militari chinezi cu rang înalt le-au spus omologilor lor americani că Beijingul 'nu va face niciodată compromisuri' în privinţa Taiwanului şi au îndemnat Statele Unite să 'înceteze să înarmeze' insula, cu prilejul unor discuţii militare organizate la Washington.
Statele Unite, ale căror relaţii cu China rămân foarte tensionate, vor trimite 'o delegaţie informală' în Taiwan după alegerile prezidenţiale prevăzute sâmbătă, a spus miercuri o responsabilă americană cu rang înalt, avertizând Beijingul împotriva oricărui act 'provocator' la finalul acestui scrutin crucial, notează AFP.
Ea nu a precizat cine va face parte din această delegaţie, dar a indicat în cadrul unui discuţii cu presa că, în ultimii ani, Washingtonul a trimis regulat foşti miniştri sau foşti oficiali guvernamentali cu rang înalt pe insulă, a cărei suveranitate este revendicată de China. Prin urmare, în opinia sa, nu este 'nimic nou'. 'Ar fi provocator ca Beijingul să răspundă (la rezultatul alegerilor) cu mai multe presiuni militare sau acţiuni coercitive', a mai avertizat responsabila cu rang înalt, sub protecţia anonimatului.
'Statele Unite nu iau parte la alegeri, nu au un candidat preferat. Indiferent de rezultatul alegerilor, politica noastră cu privire la Taiwan va rămâne aceeaşi şi solida noastră relaţie informală va continua', a spus ea. Înalta responsabilă a adăugat că Washingtonul se opune oricărei tentative de 'ingerinţă' externă în procesul electoral din insulă, proces în care Statele Unite au 'încredere deplină'.
Ea a subliniat că Beijingul nu a considerat că vizitele anterioare ale 'delegaţiilor informale' - printre care cele trimise de preşedintele Joe Biden în aprilie 2021 şi apoi în februarie 2022 - au constituit o 'escaladare'. Dintre toate subiectele de tensiune între cele două superputeri, statutul Taiwanului este poate cel mai exploziv.
Beijingul consideră Taiwanul ca parte integrantă a teritoriului său. Statele Unite, la rândul lor, refuză să permită ca 'statu-quoul' să fie rupt cu forţa. Washingtonul nu recunoaşte Taiwanul ca stat şi consideră că Republica Populară Chineză este singurul guvern chinez legitim, dar Statele Unite oferă, totuşi, un ajutor militar semnificativ insulei autonome.
Vicepreşedintele taiwanez William Lai, din Partidul Democrat Progresist (PDP, pro-independenţă), este considerat favorit să-i urmeze în funcţie actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea din PDP. Ambii sunt consideraţi bestiile negre ale Beijingului din cauza poziţiilor lor în favoarea independenţei, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu