Google a implementat tehnologia AI în motorul său de căutare. Astfel, dacă ați observat, atunci când „googleuim”, riscăm să vedem în dreapta ecranului o recomandare de la robotul performant al companiei.
Deja au apărut primii internauți și youtuberi care reclamă răspunsurile sau sugestiile motorului de căutare, care nu sunt doar greșite, ci și dăunătoare.
Deși regulile generale ale internetului ne spun că niciodată nu trebuie să ne oprim la a citi doar titlurile afișate, ci și conținutul, realitatea stă altfel. Mulți oameni, mai ales când vor să obțină un răspuns rapid (aviz celor care copiază la examene și teste) nu citesc și conținutul, ci doar headline-urile. În timp ce este o chestiune de educație, realitatea concretă constă în informarea greșită a milioane de oameni zilnic din cauza noului asistent AI al Google.
Astfel, avem recomandări de la Google complet absurde, precum „fumatul în timpul sarcinii”, care, potrivit noului AI, este un model de sănătate.
Mai avem un alt exemplu în care asistentul AI sugerează cititorilor să se uite la soare timp de cel puțin 15 minute, uneori și 45 de minute în funcție de anumite contexte. Este un lucru știut că astfel de practici dăunează sănătății.
De ce se întâmplă astfel de lucruri? Momentan doar specialiștii pot spune exact, însă opiniile majoritare sunt îndreptate către slaba optimizare a AI-ului folosit de Google.
Aici poate fi văzută o altă trăsătură umană, dar și un argument în plus la adresa celor care se tem că „jobul le va fi luat de mașinării”: umorul.
Asistentul AI de la Google nu poate face diferența dintre ironie, glume, sarcasm și contextele pur științifice. Astfel, dacă de exemplu există un subiect foarte popular pe o anumită platformă de socializare, dar care este subiect de ironie, Google AI o va lua în serios.
Dacă 20.000 de persoane vorbesc despre pizza făcută cu lipici și spun că „este cea mai bună pizza”, atunci asistentul AI îți va recomanda să pui lipici atunci când vei căuta „cele mai bune rețete de pizza”.
Inteligența artificială încă este guvernată de inteligența umană, ea fiind o aglomerare de algoritmi și reguli limitate, imposibil de depășit în prezent de o mașinărie. Poate părea deștept, dar nu este deștept, așa cum o persoană poate părea că știe despre ce vorbește, când de fapt repetă o informație procesată la nesfârșit spusă de altcineva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News