Fazele beţiei şi tipurile de băuturi ne dau combinaţia perfectă pentru a şti când este momentul să ne oprim. Află care este traseul alcoolului în corpul nostru

alcool
alcool

Atunci când consumăm alcool, acesta ajunge în proporții diferite în stomac - 20% - și intestinul subțire - 80%. Alcoolul trece mai departe în fluxul sanguin, de unde ajunge în fiecare țesut al organismului, mai puțin în cel adipos, adică în grăsime.

Viteza cu care acesta este absorbit depinde de gradația băuturii consumate, timpul scurs de la ultima masă (căci un stomac plin absoarbe mai greu alcoolul), prezența gazului (în cazul combinației cu băuturile carbogazoase, absorbția este mai rapidă).

De ce femeile se îmbată mai repede?

Femeile, au, de obicei, mai puțină grăsime și, ținând seama de faptul că aceasta este singura în care alcoolul nu se dizolvă, absorbția alcoolului în organism este mai mică, iar nivelul de alcool în sânge este mai mare.

Fazele beției

Faza de euforie sau de exaltare. Nivelul de alcool în sânge este în acest caz între 0,5 și 0,8 g/L. Acesta este echivalent cu consumul a unui litru de bere, 3/4 litri de vin sau 144 ml de whiskey. Simțurile sunt încetinite, ne comportăm mai dezinhibat, rațiunea este uitată din ce în ce mai mult, nu mai controlăm așa de bine emoțiile și începem să nu ținem minte anumite lucruri.

Faza hipnotică sau de confuzie. Nivelul de alcool în sânge este în acest caz între 0,8 și 1,5 g/L, sau echivalentul a doi litri de bere, un litru și jumătate de vin sau 270 ml de whiskey. Simptomele din faza anterioară se amplifică și nu ne mai controlăm mișcările, începem să ne pierdem echilibrul.

Faza anestezică sau de stupoare și comă. Nivelul de alcool în sânge este în acest caz între 1,5 și 4 g/L sau echivalentul a 5,5 litri de bere, 2-3 litri de vin sau 720 ml de whiskey. Comportamentul sexual se amplifică, dar în același timp funcțiile sexuale se înrăutățesc și se produce o inhibare a hormonului anti-diuretic, ceea ce cauzează urinare mai frecventă. Ritmul cardiac este tot mai mic și apare dificultate în respirație.

Peste un nivel de 4 g/l de alcool în sânge, organismul nu mai rezistă, pentru că este afectată partea creierului responsabilă de respirație, ritm cardiac, temperatura corpului și conștiență.

Concentrațiile estimative de alcool ale diverselor tipuri de băuturi: berea - 3,5%, șampania - 11%, vinul alb - 12%, vinul roșu - 13%, vermutul - 18%, lichiorul - 31%, romul - 37,5%, tequila - 38%, coniacul - 40%, vodka - 40%, whiskey-ul - 43%, țuica - 55%. Există și băuturi ca Absinth-ul, care poate ajunge la 90% conținut de alcool. În ceea ce privește conținutul de calorii, lichiorul este pe primul loc, urmându-l tequila, whiskey-ul, romul, coniacul, țuica, vodka, vinul alb, șampania, vinul roșu și berea.

Numai 5% din alcool se elimină prin urină

Alcoolul părăsește corpul prin respirație - 5% -, ficat (prin transformarea acestuia în acid acetic) - 90% - și prin urină - 5%. Înainte ca alcoolul să se transforme în interiorul ficatului în acid acetic, el trece printr-o fază intermediară, de acetadehidă, substanță foarte toxică. Alcoolul irită stomacul, care trimite un mesaj de alertă la creier. Acesta reacționează și provoacă voma.

Cum combatem mahmureala?

Mahmureala, adică oboseala, durerea de cap, greața și starea generală proastă, slăbiciunea, poate fi combătută prin consumul de apă, căci organismul este deshidratat, analgezice, mâncare și vitamine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel