Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) cere premierului Viorica Dăncilă să nu dea curs solicitărilor UDMR privind modificarea Codul administrativ.
Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, că prevederile pe care UDMR doreşte să le introducă în Codul administrativ sunt 'extrem de toxice pentru statul naţional unitar român şi pentru climatul interetnic din România', motiv pentru care anul trecut acestea au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Potrivit reprezentanţilor Forumului, aceste prevederi impun obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităţilor naţionale nu doar autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate, enumerate limitativ de Legea fundamentală, ci şi instituţiilor publice aflate în subordine, organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturilor, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituţie.
'În acest fel se nesocoteşte obligaţia constituţională a existenţei unei ponderi semnificative ca premisă a folosirii limbii materne a persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale în relaţia cu autorităţile publice, pragul de 20% devenind opţional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituţiilor sau autorităţilor cu conducere unipersonală. De asemenea, UDMR urmăreşte introducerea formularelor bilingve în administraţie, fapt ce determină deteriorarea statutului de limbă oficială al limbii române. Se doreşte introducerea caracterului obligatoriu al limbii maghiare în instituţiile prefectului şi serviciile publice deconcentrate ale ministerelor', se arată în comunicat. Conducerea Forumului Civic reiterează faptul că Guvernul României este obligat să protejeze 'caracterul constituţional de unică limbă oficială a limbii române', în acord şi cu preambulul Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, potrivit căruia protecţia şi încurajarea limbilor regionale sau minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbilor oficiale şi a necesităţii de a le însuşi. 'Introducerea limbii maghiare în instituţiile de stat nu face decât să izoleze mai mult cele două comunităţi, română şi maghiară, şi să adâncească separatismul în relaţiile interetnice. În forma dorită de UDMR, Codul Administrativ al României nu face altceva decât să reducă aproape de disoluţie autoritatea statului român în unele zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi va favoriza obţinerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic şi formarea unei enclave etnice, în inima României. Astfel românii din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, în care sunt numeric minoritari, nu vor mai avea nicio şansă de supravieţuire', menţionează sursa citată.
Totodată, Forumul Civic atrage atenţia prim-ministrului Viorica Dăncilă cu privire la faptul că ministrul afacerilor externe din Ungaria, Péter Szijjártó, a declarat că noul Cod administrativ al României, în varianta deja adoptată, este inacceptabil, ca atare o modificare a acestuia în interesul Ungariei ar echivala cu un 'veritabil act de trădare naţională'. 'Guvernul României trebuie să acţioneze în interesul naţional al României, nu în interesul unei puteri străine sau al unor persoane şi organizaţii care militează împotriva asigurării unui climat normal de convieţuire interetnică şi împotriva statului naţional unitar. De aceea, pentru argumentele de mai sus, solicităm imperativ Guvernului României să nu modifice ordonanţa privind Codul Administrativ al României în sensul solicitat de UDMR', se mai arată în comunicat. Forumul Civic reuneşte peste 40 de ong-uri culturale şi civice româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut marţi premierului Viorica Dăncilă, în cadrul unei întrevederi avute cu aceasta, revenirea la varianta Codului Administrativ votată în Parlament, susţinând că legea adoptată de Guvern conţine foarte multe schimbări, inclusiv legate de folosirea limbii materne în administraţia locală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News