Febra catarală ovină face prăpăd în Franța. Se extinde rapid. Sunt deja 190 de focare

foto: Freepik
foto: Freepik

190 de focare au fost deja confirmate în Franța.

Numărul focarelor de febră catarală ovină (FCO) s-a cvadruplat în Franţa în ultimele opt zile, cu 190 de focare confirmate la data de 22 august în departamentele din nordul ţării, informează Agerpres.

"Ne confruntăm cu o explozie a numărului de cazuri, însă în continuare în apropierea primelor focare...într-o zonă care se extinde uşor", a informat vineri Ministerul Agriculturii de la Paris.

Zece departamente din nodul Franţei sunt în prezent afectate de febra catarală ovină, o boală virală necontagioasă a rumegătoarelor, în special a ovinelor: Aisne, Ardennes, Haute-Marne, Marne, Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle, Nord, Oise, Pas-de-Calais.

În precedentul bilanţ, publicat la data de 14 august, se vorbea de 41 de focare confirmate de febră catarală ovină. Ritmul de propagare a FCO, denumită şi "boala limbii albastre", accelerează şi în alte ţări din Europa, precum Germania, Ţările de Jos şi Belgia.

Vaccinarea împotriva acestei maladii, care nu este transmisibilă la om, a început însă prea târziu, potrivit Federaţiei Naţionale de Ovine (FNO) din Franţa. "Suntem într-o fază de explozie. Am fi putut începe vaccinarea cu o lună mai devreme pentru a avea imunitate înainte de vârful pandemiei", a apreciat Emmanuel Fontaine, responsabil de politici sanitare în cadrul FNO.

"Cerem vaccinuri încă din octombrie!", spune Bruno Miser, crescător de oi în regiunea Ardeni. De două zile acesta îşi vaccinează turma de oi, din care o parte sunt deja bolnave, şi se aşteaptă să adune cadavrele cu lopata în zilele următoare.

Pe fondul accelerării ritmului de propagare, Guvernul de la Paris afirmă că urmăreşte cu atenţie problemele crescătorilor şi că "nu exclude nimic", fără a face însă noi comenzi de vaccinuri.

Ministerul francez al Agriculturii recunoaşte că s-a acţionat cu încetineală în prima fază de vaccinare, însă afirmă că, în Franţa, campania de vaccinare a demarat înainte de venirea primelor cazuri. 

De ce i se mai zice și "boala limbii albastre"

Febra catarală ovină, cunoscută și sub denumirea de Bluetongue, este o boală virală care afectează în principal oile, dar poate infecta și alte rumegătoare, cum ar fi vitele și caprele. Boala este cauzată de un virus din familia Reoviridae și este transmisă prin înțepătura unor insecte din genul Culicoides (tăuni sau muște mici).

Simptome:

- febră mare.Inflamația mucoaselor și apariția unor leziuni, în special în cavitatea bucală și nazală

- dificultăți de respirație

- edem facial și limbă albastră (de unde provine și denumirea Bluetongue)

- schimbări în mers și slăbiciune generală

- scăderea producției de lapte și avorturi în cazurile severe.Transmitere:

Boala nu se transmite direct de la animal la animal, ci prin înțepătura insectelor infectate, care transportă virusul de la un animal bolnav la unul sănătos. Febra catarală ovină este, clar, o boală care poate avea un impact economic semnificativ asupra fermelor de ovine, și asta din cauza mortalității și a reducerii producției la animalele afectate. Deocamdată, OMS nu a declarat stare de alertă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel