Febră tifoidă este o afecţiune acută ce apare în urma contactării bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi.
Agentul patogen se regăseşte în apă contaminată sau în hrană şi se transmite prin consumul lichidelor şi a alimentelor contaminate. Alte cauze pot fi contactul direct cu materiile fecale în care se regăsesc bacteriile de acest tip.
Perioada de incubaţie este între 1 şi 2 săptămâni, iar durata bolii este de 3-4 săptămâni.
Simptome
- lipsa apetitului alimentar
- durerile de cap
- dureri generalizate
- febră de peste 40 de grade Celsius
- stare de letargie
- diaree
Congestia pieptului apare în cazul multor bolnavi, precum şi durerile abdominale şi disconfortul stomacal. Febra este constantă în cazul bolii. Recidiva este deseori întâlnită în cazul bolnavilor care urmează un tratament cu antibiotice.
Tratament
Tratamentul febrei tifoide implica administrarea antibioticelor care omoară bacteria Salmonella. Se înregistrează o ameliorare a stării de sănătate în cârcă o săptămână sau două, recuperarea totală survenind în aproximativ 10 zile.
Prevenire
- vaccinarea cu 1-2 săptămâni înainte de calatoriea în zone de risc
- evitarea alimentelor şi a băuturilor de provenienţa nesigură
- respectarea normelor de igienă corporală şi curăţare a hranei înainte de consum
- consumul apei îmbuteliate sau fierberea apei de la robinet timp de 1 minut
- comandarea de băuturi la restaurant care să nu conţină gheaţă
- evitarea consumului de îngheţată din suc de fructe sau a băuturilor cu gheaţă aromatizată
- gătirea alimentelor de origine animală la temperaturi înalte
- spălarea corespunzătoare a legumelor şi fructelor înainte de consum
- rvitarea consumului cojii fructelor şi legumelor proaspete
- refuzul cumpărării hranei şi a băuturilor de la vânzători ambulanţi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu