Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, a exclus orice plan de acordare de statut special pentru regiunea separatistă Donbass.
Autoritățile ucrainene exclud acordarea unui statut special și drept de veto Donbass-ului, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba într-un interviu pentru Rzeczpospolita, publicat miercuri.
"Nici o regiune ucraineană nu va avea o putere pentru deciziile statului național. Acest lucru este o piatră de temelie! Nu va exista nici un statut special, așa cum își imaginează Rusia, nicio putere de vot", a spus el.
„Efectuăm o reformă de descentralizare foarte profundă și suntem gata să lucrăm la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Dar Acordurile de la Minsk încep cu probleme de securitate. Partea politică este pe locul doi. Deci, toată lumea trebuie să se concentreze mai întâi pe securitate”, a adăugat ministrul.
Reglementarea pașnică din Donbass se bazează pe Acordurile de la Minsk, care implică încetarea focului, retragerea forțelor, amnistia, restabilirea legăturilor economice și un dialog cu reprezentanții Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) asupra unei reforme constituționale profunde, care trebuie să aibă ca rezultat o descentralizare cu un statut special acordat anumitor părți ale regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina.
Cu toate acestea, procesul de negocieri s-a blocat efectiv din cauza refuzului Ucrainei de a pune în aplicare clauzele politice ale Acordurilor de la Minsk. În special, Kievul respinge dialogul direct cu DPR și LPR, se opune stabilirii statutului special al regiunii în Constituție și cere ca granița Donbass-ului cu Rusia să fie transferată sub controlul Kievului înainte de a implementa clauzele politice, conform TASS.
CITEȘTE ȘI - Biden: Circa 1.000 de militari americani, relocați din Germania în România. Update: Pentagon confirmă
Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a detaliat cererea Moscovei ca NATO să revină la granițele sale din 1997, subliniind că acest lucru nu implică retragerea NATO din Bulgaria, într-un interviu acordat marți postului NOVA TV.
„Nu se pune problema țărilor care au aderat la NATO după 1997 să iasă NATO. Vorbim despre retragerea contingentului militar, a bazelor și a armelor strategice staționate pe teritoriul lor din 1997. Nu vorbim despre Bulgaria pentru că în acest moment nu aveți nici baze și nici armament ofensiv strategic, dar acest lucru ar trebui să preocupe România într-o oarecare măsură“, a menționat ambasadorul.
„Vorbim despre o atitudine principială, despre un anumit contingent militar, armamente strategice și baze situate pe teritoriu. Nu există nimic de acest gen în Bulgaria. Aș dori să subliniez că guvernul dumneavoastră a avut mare dreptate, după părerea mea, nu a vorbit dur despre această problemă și nu a încercat să facă aceste jocuri“, a explicat diplomatul (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu