Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi UNI Global Union - Media Entertainment & Arts solicită implicarea autorităţilor române pentru soluţionarea conflictului din Societatea Română de Televiziune şi exprimă sprijinul pentru acţiunile greviste decise, conform unui comunicat al FAIR MediaSind, remis, luni, Agerpres.
"Într-o scrisoare adresată preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prim ministrului şi preşedinţilor Comisiilor de specialitate pentru cultură şi media din Parlament, cea mai mare organizaţie din lume a jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, ce reprezintă 600.000 de profesionişti din media, şi UNI Global Union - Media Entertainment & Arts, ce reprezintă peste 400.000 de creatori, tehnicieni şi alţi lucrători din media, solicită implicarea autorităţilor române pentru soluţionarea conflictului din Societatea Română de Televiziune. Cele două mari organizaţii îşi unesc eforturile pentru a susţine 'pe deplin acţiunile greviste care au fost decise', anunţând că vor sprijini 'toate protestele viitoare din faţa ambasadelor româneşti din străinătate şi a sediilor instituţiilor Uniunii Europene'", se menţionează în comunicat.
În scrisoarea semnată de secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, şi de preşedintele UNI MEI Global Union, Johannes Studinger, cele două organizaţii sindicale îşi exprimă îngrijorarea legată "în mod special" de conflictul ce se desfăşoară în cadrul Societăţii Române de Televiziune (SRTV), precum şi de încălcările repetate ale drepturilor prevăzute de legislaţia muncii ce le-au fost raportate, inclusiv atacurile asupra organizaţiei afiliate, FAIR-MediaSind.
"Am fost informaţi că, în ultimii doi ani, angajaţii SRTV au fost supuşi unor condiţii de muncă inacceptabile şi că solicitările lor privind cuantumul indemnizaţiilor au fost ignorate. De asemenea, am fost informaţi că organizaţia sindicală reprezentativă nu a fost recunoscută ca partener social, încălcându-se în mod evident legislaţia naţională, europeană şi internaţională. În data de 12 iulie 2019, reprezentanţilor FAIR-MediaSind li s-a refuzat accesul la o întâlnire a Consiliului de Administraţie, prin forţă, timp de 90 de minute, deoarece managementul a considerat prezenţa sindicatului 'ilegală', potrivit unei scrisori trimise de SRTV către FAIR-MediaSind. După ce reprezentanţilor FAIR-MediaSind li s-a acordat în cele din urmă permisiunea de a participa la şedinţă, preşedintele director general Doina Gradea a supus votului un text privind revocarea recunoaşterii FAIR-Mediasind în SRTV. Propunerea a fost respinsă, însă aceste acţiuni relevă tendinţa inacceptabilă a SRTV de a ataca organizaţia sindicală. În plus, managementul SRTV persistă în refuzul de a recunoaşte personalitatea juridică a FAIR-MediaSind în mai multe speţe de pe rolul Tribunalului Bucureşti", se arată în scrisoare.
Reprezentanţii celor două organizaţii sindicale internaţionale se declară solidari cu lucrătorii SRTV şi cu FAIR-Mediasind ca urmare a adoptării unei rezoluţii de către Adunarea Generală a Sindicatului ce s-a întrunit într-o sesiune extraordinară în data de 17 iulie 2019.
"Susţinem pe deplin acţiunile greviste care au fost decise în timpul acestei întâlniri şi vom sprijini toate protestele viitoare din faţa ambasadelor româneşti din străinătate şi a sediilor instituţiilor Uniunii Europene solicitate de afiliatul nostru comun. Ne alăturăm FAIR-MediaSind în solicitarea acesteia privind demiterea preşedintelui - director general al SRTV, precum şi a directorilor departamentelor de resurse umane şi juridic. Managementul SRTV trebuie să respecte drepturile lucrătorilor şi să oprească imediat atacurile şi acţiunile ilegale împotriva sindicatului. Având în vedere acestea, dorim ca dumneavoastră, domnule preşedinte, să interveniţi şi să întreprindeţi toate diligenţele pentru soluţionarea conflictului din SRTV într-un mod transparent şi clar, asigurându-vă astfel că drepturile prevăzute de legislaţia muncii şi drepturile sindicale nu mai sunt ameninţate în România", afirmă aceştia.
În data de 17 iulie 2019, Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR a adoptat, cu unanimitate de voturi, o Rezoluţie, în care arată situaţia dezastruoasă în care se află instituţia şi angajaţii săi şi în care stabileşte calendarul acţiunilor de protest.
În contextul situaţiei tensionate existente în cadrul SRTv, federaţia solicită o întrevedere la care să participe profesionişti din instituţie, pentru analizarea în regim de urgenţă a problemelor din TVR.
Printre problemele semnalate se numără regimul angajărilor în TVR, cu ignorarea procedurilor legale, lipsa de transparenţă privind situaţia numărului de angajări din actualul mandat al preşedintelui-directorului general Doina Gradea, cheltuirea discreţionară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova, refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menţinut în regim interimar de la numirea actualului PDG şi până în prezent, lipsa de transparenţă în alcătuirea proiecţiei de buget şi a proiectelor pentru care se vor cere bani la proxima rectificare bugetară, prăbuşirea audienţei TVR cauzată de lipsa politicii editoriale şi de decizii arbitrare ale actualei conduceri, afectarea gravă a activităţii TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă), încălcări repetate ale legislaţiei muncii, a legii informaţiilor de interes public, desconsiderarea şi discriminarea partenerilor sociali, etc.
Totodată, membrii MediaSind din TVR au decis să declanşeze acţiuni de protest în cazul în care discuţiile programate în perioada următoare cu autorităţile statului nu vor duce la rezultate.
În cazul eşecului discuţiilor cu autorităţile statului, aceştia intenţionează să intre în grevă japoneză pe perioada festivalului Cerbul de Aur, desfăşurat între 22 şi 25 august 2019. Ulterior, sindicaliştii din TVR ar putea intra în grevă prin exces de zel, din 2 septembrie 2019.
De asemenea, Filiala MediaSind TVR a anunţat "mandatarea Casei de avocatură a SRJ MediaSind pentru depunerea unor sesizări penale împotriva conducerii SRTV la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (instituţia abilitată în cazul demnitarilor şi persoanelor asimilate acestora) pentru a cerceta mai multe fapte suspecte de corupţie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci