Campania de denigrare a personalului silvic din România, susţinută de grupuri de interese, printre care se află şi politicieni, trebuie să înceteze şi e nevoie să se acorde atenţia cuvenită pădurii şi activităţii pădurarilor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.
"România este într-o situaţie de criză profundă, iar cetăţenii acestei ţări au de suferit, pentru că nu se dă atenţia cuvenită slujbaşilor silvici, pădurarilor şi, implicit, nici pădurii. Cazul de omor de săptămâna trecută de la Iaşi nu este altceva decât o confirmare a faptului că autorităţile, începând cu Preşedinţia şi Parlamentul, nu dau atenţia cuvenită rolului şi activităţii silviculturii şi pădurii. Va veni vremea când toată lumea va realiza, şi sperăm ca foarte curând, că pădurea are un rol extraordinar în atenuarea schimbărilor climatice. Preşedintele Comisiei Europene va da acest semnal că e nevoie să avem o altă atitudine faţă de pădure. Este exact ce lipseşte în România. Trebuie să înceteze această campanie de denigrare a personalului silvic din România susţinută de grupuri de interese. În această campanie sunt implicaţi şi politicieni, iar unii chiar reuşesc să dea idei şi să susţină proiecte de acte normative prin care proprietatea forestieră a statului să fie diminuată. Se ştie că în România, ca peste tot, numai statul poate să apere pădurea. Pădurea nu este o investiţie din care profitul se obţine imediat, ci trebuie să aştepţi 2-3 generaţii", a menţionat Stoicescu.
Potrivit liderului Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, activitatea din silvicultură trebuie susţinută cu bani din bugetul de stat, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări mai dezvoltate.
"Administratorul pădurilor de stat traversează o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, dar la fel se întâmplă şi în alte ţări. Diferenţa este că sunt state care susţin cu fonduri de la buget activitatea din silvicultură. Uitaţi-vă la Germania, unde administraţiile silvice care administrează pădurile primesc fonduri de la bugetul federal şi al landului pentru desfăşurarea acestei activităţi. Munca personalului silvic se desfăşoară în condiţii normale, pentru că este şi retribuit normal. Am luat legătura cu ministrul Finanţelor (Eugen Teodorovici, n.r.) şi am solicitat ca în bugetul din anii viitori să existe o secţiune dedicată susţinerii activităţii din silvicultură. Este nevoie ca România să dea atenţia cuvenită pădurilor", a afirmat Marian Stoicescu.
Acesta a adăugat că este nevoie de convocarea urgentă a CSAT pentru discutarea situaţiei de criză din sectorului forestier şi, pe de altă parte, ca preşedintele României să acorde aceleaşi onoruri pădurarilor căzuţi la datorie, aşa cum se procedează şi în cazul altor victime.
"Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută ne oripilează şi reprezintă un atac asupra tuturor. Trebuie luate măsuri urgente pentru reconsiderarea rolului şi activităţii pădurarilor. Solicităm preşedintelui României să convoace de urgenţă CSAT pentru a discuta această situaţie de criză şi pentru a elabora un program de măsuri pentru apărarea personalului silvic. De asemenea, solicităm preşedintelui să acorde aceleaşi onoruri care se dau eroilor care îşi dau viaţa pentru ţară pădurarilor victime. Cei cinci pădurari care s-au jertfit pentru ţară sunt martiri şi şi-au dat viaţa pentru apărarea unui bun naţional, care este pădurea", a susţinut reprezentantul forestierilor.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat, joi, o conferinţă de presă ce a avut ca temă acţiunile de agresiune fizică din ultima perioadă asupra personalului silvic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News