Federația Romalimenta nu susține proiectul generalizării adaosurilor comerciale și cere revenirea la economia de piață

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Federația Romalimenta are un mesaj important de transmis.

Federația Romalimenta a înțeles imperativul verii 2023- calmarea inflației alimentare și atenuarea efectelor ei asupra populației, participând activ la finisarea mecanismelor instituite prin OUG 67 si abținându-se de la orice comentarii contestatare, indiferent de canalul de comunicare. Suntem conștienți că există situații excepționale când, in extremis, se impune ca statul să regleze înțelept tensiuni extreme din piață și, ca atare, am înțeles cu toții că, timp de 3 luni, putem suporta decent constrângerile OUG 67.

Între timp, însă, am asistat la prelungirea și extinderea măsurilor, iar acum se vorbește apăsat despre generalizarea și, practic, eternizarea plafonării, încat ne intrebăm dacă în Constituție mai e scris că avem economie liberă de piață? - este întrebarea care se regăsește în comunicatul oficial.

Așa cum am arătat în repetate rânduri, intervenția statului în piață este, uneori, un rău necesar, cu condiția ca ea să aibă un caracter excepțional și limitat în timp și ca arie, ceea ce nu este cazul acum: ce s-a dorit pentru 3 luni a ajuns deja la un an și jumătate, iar de la 14 produse ajungem la toate, și fără niciun termen!

Considerăm, și o spunem din nou, că măsura este nejustificată și extrem de păgubitoare, nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze, astfel încât cerem reintrarea în normalul economiei de piață- cel mai bun mecanism cunoscut până în prezent de reglare a producției, stocurilor, prețurilor, de răsplătire a eficienței și corectitudinii, în beneficiul atât al producătorilor, cât și al consumatorilor.

Dacă, totuși, plafonarea adaosurilor comerciale este o măsură bună, care nu dăunează nimănui și face bine tuturor, ne întrebăm:

De ce niciun alt stat UE nu a aplicat-o, deși toate au trecut prin inflația alimentară?De ce nu o aplică statul în propriile companii, cele energetice, de exemplu?De ce nu o facem universală, și în chimie, construcții, bănci, servicii, etc?

În concluzie, cerem reintrarea pe traseul normal al economiei de piață, pentru că, deși într-un mediu confuz și tensionat, nu suntem în stare de razboi și, de altfel, nici măcar Ucraina  nu se gândește la asemenea intervenții!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel