EXCLUSIV  Federația Rusă și decredibilizarea instituțiilor românești

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Republica Moldova ar fi avut rezultate mai bune la alegerile din 2019. Țara vecină României ar fi sub o puternică propaganda rusească.

Oana Florea a prezentat în platoul DC News necesitatea României de a păstra stabilitatea din regiune. Pe de altă parte, nu trebuie ignorată poziția Republicii Moldova care, potrivit deputatei, este vulnerabilă în fața propagandei Federației Ruse.

Vezi și: Comisia SRI a convins congresmeni americani să voteze un act normativ favorabil României

De asemenea, Oana Florea mai punctează că Rusia are de câștigat în urma unei eventuale instabilități din România, atât pe plan intern, dar și pe plan extern, iar unul dintre obiective este chiar decredibilizarea instituțiilor statului.

„Pentru Rusia e important să nu fie stabilitate în România, iar asta nu înseamnă neapărat un discurs prorus, care este cam puțin pe față. Servește intereselor Rusiei și un discurs anti-european, anti-Nato. Folosește, în special, subminarea credibilității în instituțiile statului, în Guvern, în Servicii.”

„În Republica Moldova există propagandă rusă la un nivel masiv.”

Vezi și: Detaliile discuțiilor Comisiei SRI din România la Washington. Oana Florea, informații de culise / video

„Să nu uităm. Republica Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică. Sunt generații întregi cărora li s-a picurat în ureche ani de zile despre cât de bună e Rusia și cât de rea e Europa. Oameni care au crescut cu această mentalitate. Eu cred că se fac pași mici și, sincer, cred că puteau fi rezultate mai bune la alegerile din Republica Moldova. La alegerile din 2019 (N.R. din Rep. Moldova) au fost rezultate mai bune. Trebuie să înțelegem și că propaganda rusă este puternică pentru că, desigur, e vorba de influența în regiune.

Marea Neagră, poarta dintre Asia și Europa

„Marea Neagră este și pentru Rusia la fel de atractivă. Tocmai de aceea au anexat Crimeea și așa mai departe. Este o mare închisă, dar ea asigură o legătură între Europa și Asia și este foarte importantă și pentru Turcia, și pentru Rusia, dar și pentru România și Bulgaria. Atunci, trebuie să ne păstrăm vigilenți și atenți în a obține atât securitate în Marea Neagră, cât și alte avantaje pe care le-am menționat.”

Unul dintre subiectele discuțiilor dintre Comisia SRI și politicienii americani, la Washington

„Discuțiile au fost și pe tema unui act normativ care a trecut de senatul american și acum este în dezbatere la Congres. E un act normativ care este mai important și face referire la bugetul pe apărare al SUA, pentru 2024, și care are niște articole privitoare la strategia Mării Negre - Black Sea Security Act.

Este extrem de important pentru noi și pentru regiune. De aceea am ținut neapărat să vorbim despre asta, ca acei congresmeni să-l susțină și să-l voteze. Țin să vă spun că, după ce ne-am întors în țară, am primit un mesaj potrivit căruia unii dintre cei cu care am vorbit chiar au semnat și au vorbit în susținerea acestor amendamente.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel