Federațiile sportive estimează 13 medalii la JO 2024, însă Covaliu (COSR) este mai rezervat

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În timp ce federațiile sportive se așteaptă la 13 medalii la JO de la Paris, șeful COSR este mai rezervat și nu vede mai mult de 8 medalii.

Federațiile sportive naționale au anunțat care sunt așteptările în privința Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din 2024, unde și-au propus să obțină 13 medalii.

De partea cealaltă, Comitetul Olimpic și Sportiv Român este mai rezervat și ia în calcul între 5 și 7 medalii.

La ora actuală, România are 60 de sportivi calificați pentru Jocurile Olimpice, la șapte discipline, din care cei mai mulți, 44, sunt la canotaj.

”Cei sau cele care s-au calificat la Jocurile Olimpice au liniştea necesară pentru a se pregăti pentru medaliile olimpice, şi avem până astăzi 60 de sportivi calificaţi, de la şapte discipline, şi 44 de la canotaj.

În curs de calificare, cu potenţial de calificare, mai sunt 83 de sportivi. Îmi doresc ca toţi aceşti sportivi să se califice, avem două discipline pentru sporturile de echipă, polo şi handbal, care au prezentat astăzi strategia pentru Jocurile Olimpice.

Îmi doresc să fim realişti şi mă bucur că majoritatea colegilor noştri au fost astăzi aproape de realitate.

Sunt 10 federaţii sportive naţionale care şi-au propus ca obiectiv o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, canotajul, trei medalii, şi sunt convins că le poate lua, atletismul - o medalie, boxul - o medalie, ciclismul - o medalie, halterele - o medalie, judo - o medalie, kaiac-canoe - o medalie, lupte - o medalie, scrimă - o medalie, tenis de masă - o medalie şi tir sportiv - o medalie.

Sunt 13 medalii, dar Comisia tehnică olimpică pentru sportul de performanţă, analizând micro şi macro strategia federaţiilor naţionale a estimat un total posibil de cinci-şapte medalii pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Şi de fiecare dată, Comisia tehnică pentru sporturile de performanţă a fost extrem de aproape de ceea ce a estimat pentru ediţiile anterioare ale Jocurilor Olimpice.

Desigur că mi-aş dori să nu avem dreptate de data aceasta şi să ne contrazică rezultatele pe care le vom avea la Paris, dar daţi-mi voie să fiu puţin rezervat şi să dau crezare Comisiei tehnice olimpice pentru sportul de performanţă. Suntem gata să-i susţinem pe cei care s-au calificat sau care sunt încă pe drumul de obţinere a calificării, ştiţi că vă puteţi baza pe noi”, a transmis Mihai Covaliu, președintele COSR, reprezentanţilor federaţiilor care au fost prezenţi la Forumul de evaluare a potenţialului olimpic al COSR, care a avut loc la Hotel Marriott, citat de Agerpres.

Covaliu: ”Putem atinge cifra 8 la Jocurile Olimpice”

Mihai Covaliu consideră că numărul de medalii propuse de reprezentanţii federaţiilor este unul supraevaluat, personal estimând un total de 8 medalii la JO 2024.

”Dacă ţinem cont de ceea ce şi-au propus federaţiile, şi anume 13 medalii, eu cred că acest număr este supraevaluat. Comisia olimpică pentru sportul de performanţă a estimat un potenţial de cinci-şapte medalii şi eu cred că putem atinge cifra 8 la Jocurile Olimpice.

Tot ceea ce va fi ca surpriză pozitivă să ne apropie de acest număr 13 pe care federaţiile precum lupte, tir sportiv, ciclism, scrimă şi le-au propus, eu îmi doresc foarte mult să se întâmple. Handbalul a venit iniţial cu o propunere de medalie, dar după o discuţie cu preşedintele federaţiei, am căzut de comun acord că în primul rând este importantă calificarea, pentru că este foarte grea, şi după aceea putem spune dacă vrem şi dacă putem să câştigăm medalii. Federaţiile îşi propun aceste medalii pentru că există o nevoie de finanţare pentru activitate”, a completat Mihai Covaliu.

1984, anul cel mai bun al României

Cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii a fost la ediția Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, în 1984, când s-a aflat pe locul al doilea, cu 53 de medalii cucerite, din care 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

Însă, în această situație trebuie ținut cont de întregul ”tablou”, căci la acel moment jocurile au fost boicotate de URSS, iar Cuba și 14 țări est-europene, mai puțin România (semnatară a Pactului de la Varșovia) și Iugoslavia, au ales să nu participe la mpice, Jocurile Olimpice, conform COSR.

Citește și: Foto şi Video - Ce nu s-a văzut la TV în meciul România - Elveţia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel