Când poate apărea cancerul la sân? La ce vârstă?
Aflăm răspunsul de la Dr. Ștefan Voiculescu.
„Aceste cancere pot apărea de la vârsta de 30 de ani, dar, în general, între 35 și 40 de ani, cancerele sunt ceva mai frecvente. Frecvența lor nu scade nici mai departe, se asociază și cu cancerul de ovar”, a spus Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.
„Mai este o categorie mult mai largă. Vorbim de cancerele la care, probabil, sunt și niște factori genetici complecși și greu de diferențiat, dar sunt, în mod sigur, și factori endocrini. În această situație în care se află imensa majoritate a persoanelor, de fapt și de drept, riscurile încep de la 40 de ani. Riscul crește o dată cu vârsta. Riscul face ca cel puțin 80% din cancerele de sân să fie după menopauză. Acesta este un aspect foarte important pentru că tot primim domnișoare de 20, 30 de ani care se tem de riscul lor de a face cancer de sân, risc care este practic nul. În schimb, doamne la 70-80 de ani sunt senine când vin cu o tumoră cât pumnul și spun „da, o am demult, dar nu m-a durut”. Este o problemă”, a mai zis Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.
Există două categorii atunci când vorbim de cancerele la sân: cele agresive și cele blânde.
Paradoxul este că cancerele blânde pot deveni mai periculoase. Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, a explicat de ce.
„Cancerul de sân este unul din cancerele la care nu suntem nefericiți pentru că trei sferturi din persoanele bolnave - sau chiar mai mult - se salvează. Sunt două categorii: cancerele foarte agresive care se cam lămuresc în doi, o spun cu tristețe. Dar după doi ani, dacă aceste cancere au lăsat pacienta vie și nevătămată, de regulă, ele nu mai reprezintă un risc. Desigur, există riscul unei a doua neoplazii, ca la toată lumea.
În schimb, cancerele blânde omoară mai puțin, dar pot să facă acest lucru și mult mai târziu. Deci rezultatele sunt mai bune, dar ceva mai nesigure și durează mai multă vreme această nesiguranță. Una peste alta, eu recomand pacientelor să facă dumnezeiește urmăririle, adică la trei luni în primii doi ani, la șase luni în primii cinci ani și anual, obligatoriu, până la finalul zilelor”, a zis dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, într-un interviu DC Medical și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News