Se estimează că aproximativ 60 de femei din Marea Britanie au ajuns în Siria, prin Turcia, pentru a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Până acum, zeci de femei din Statele Unite, Austria, Franţa, Olanda, Canada, Norvegia şi Suedia au ales să lupte alături de extremiştii musulmani, scrie BBC.
Mai multe femei din familii musulmane, care trăiesc în prezent în Occident, publică pe reţelele sociale precum Twitter, tumblr, LinkedIn sau Facebook dorinţele sau chiar experienţele lor în ceea ce priveşte apartenenţa la gruparea jihadistă. Este cât se poate de evident că informaţiile prezentate pe Internet constituie o influenţă extrem de puternică pentru tot mai multe femei din întreaga lume.
Iniţial, un număr semnificativ de tinere călătoreau în Siria pentru a se căsători cu luptătorii Statului Islamic.
Un exemplu în acest sens este Khadijah Dare, o tânâră în vârstă de 22 de ani, din sudul Londrei, care a anunţat că vrea să devină prima femeie care ucide un occidental. Ea a decis în urmă cu mai mulţi ani să plece în Siria şi să se căsătorească acolo cu un luptător SI de origine suedeze, Abu Bakr. În cele din urmă, Khadijah Dare a dezertat din randurile grupării jihadiste.
În alte cazuri, femeile occidentale aleg să plece în zonele de luptă mânate de iluzii politice şi ideologice. Centrul pentru Terorism şi Studii de Securitate de la Universitatea din Massachusetts avertizează că multe dintre tinere sunt persuadate să se alăture grupării doar pentru a aduce pe lume copii, care vor popula regiunile controlate de extremişti.
Pe lângă aspectele prezentate mai sus, există şi alte mijloace prin care jihadiştii încearcă să atragă femeile occidentale de partea lor. De exemplu, aceştia le promit tinerelor diverse locuri de muncă sau chiar funcţii.
Presa internaţională a scris de curând despre brigada Khansa'a, un grup de femei ce are ca sarcină patrularea străzilor şi pedepsirea celor care nu se supun codului vestimentar stabilit de Statul Islamic.
Mai mult decât atât, extremiştii musulmani doresc femeile şi pentru versatilitatea lor. În multe imagini oferite publicităţii acestea pot fi văzute purtând centuri cu explozibil sau arme AK47. De asemenea, tot ele sunt cele care se ocupă de menaj, prepară mâncarea sau devin mame sau îngrijitori pentru cei în suferinţă.
O parte din femeile care au făcut demersuri pentru a se alătura grupării Statul Islamic critică societăţile occidentale în care trăiesc şi denunţă restricţiile cu privire la modul în care îşi pot practica religia.
Mai există însă şi un „romantism naiv" al multor femei care decid să îşi părăsească locurile în care trăiesc în prezent doar pentru a ajunge în Siria sau Irak, alături de jihadişti, conchide articolul publicat de BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News