Publicitate
Președintele are dreptate: după 23 de ani de democrație, a sosit vremea ca prima funcție în stat să fie ocupată de o femeie. Una pregătită, care a avut o carieră de succes, care are prestanță. Unde greșește?
(Ca în multe alte cazuri, Traian Băsescu pleacă de la idei utile și corecte. Unele concluzii sunt, din punct de vedere politic, discutabile: o parte a societății le susține, alta le respinge. Votul democratic e singurul care poate stabili corectitudinea deciziei).
Dar să revenim la problema femeilor în funcții de conducere. Da, președintele a dat o direcție corectă. Discriminarea de gen reprezintă o mare nedreptate în societățile democratice. România ar arăta mai bine și românii ar trăi mai bine, dacă femeile ar avea acces egal la putere egal cu bărbații. Candidatele amintite de Traian Băsescu ar putea ajunge prim ministru, în măsura în care partidele lor câștigă alegerile.
Greșit, în opinia mea, este să speri ca o femeie să ajungă președinte. Există, întra-devăr, o femeie care are prestanță, a studiat la Edinburgh, a lucrat în câteva universități britanice, a avut o carieră prestigioasă în Organizația Mondială a Sănătății și la ONU, a înființat și condus o fundație care a derulat sute de proiecte, pentru România.
Majestatea Sa Regele Mihai a desemnat-o Principesă Moștenitoare a României și i-a încredințat misiunea de Custode al Coroanei: ASR Principesa Margareta a României. Până să se hotărască politicienii să promoveze femei la conducere, Casa Regală a consacrat egalitatea de gen, printr-un gest simbolic.
Evident, Traian Băsescu nu discriminează, atunci când greșește. Este la fel de greșit să ai și un președinte femeie și un președinte bărbat.
Revenirea la monarhia constituțională ar da șanse egale bărbaților și femeilor din Casa Regală să reprezinte statul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu