Femeie „înviată” temporar de instanță pentru că a murit în alt oraș

Foto ilustrativ / Imagine de succo de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de succo de la Pixabay

Unei femei nu i se recunoaște legal decesul, deși de la momentul morții au trecut aproape doi ani. Ea a murit în alt oraș decât cel al cărei primărie eliberase certificatul de deces, iar asta a dus la un proces în adevăratul sens al cuvântului. 

O femeie din Iași, care a murit în urmă cu aproape doi ani, a fost „înviată” temporar de instanță pentru că decesul a survenit în alt oraș decât cel a cărei primărie eliberase certificatul. 

Deși ar fi trebuit doar să se corecteze ce s-a scris inițial în acte, procesul este pe rol de aproape doi ani. 

Totul a început în luna august a anului 2019, când fiul femeii a mers la Serviciul Stării Civile Iași pentru a înregistra decesul. Actul constatator a fost întocmit, iar certificatul de deces, eliberat. Ulterior însă, s-a constatat că în certificatul medical era menţionată Secţia exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Legea din România spune că actul de deces trebuie făcut la primăria localităţii în care a murit persoana în cauză. În această speță, actul de deces ar fi trebuit întocmit la Bârnova, și nu la Iaşi.

În continuare, instituția Stării Civile din Iași a cerut anularea actului iniţial şi a certificatului de deces în vedea eliberării altor documente, de data aceasta la Bârnova.

Magistrații Judecătoriei au apreciat că „având în vedere că, în mod eronat, actul de deces a fost întocmit de către o altă instituţie decât cea competentă, instanţa constată că cererea de anulare a acestuia este întemeiată.”

Totuși, „în ceea ce priveşte certificatul de deces, se reţine că acesta nu face parte din categoria actelor de stare civilă, fiind emis ulterior, în baza actului de deces, nefiind aplicabile dispoziţiile legale anterior menţionate”, au mai reținut magistraţii, care au dispus anularea actului de deces, dar nu şi a certificatului aferent.

Serviciul Stării Civile a făcut apel, iar dosarul a intrat pe rolul Tribunalului, conform Adevărul.

Povestea „mortului viu” de la Iași 

Ieșeanul care s-a întors acasă la o săptămână după ce familia a crezut că l-a înmormântat a luptat să demonstreze că este viu, din punct de vedere oficial.

Pentru Gabriel Luca, totul a început în octombrie 2020 când a plecat la muncă fără să anunțe pe nimeni. Mama lui, neștiind nimic de el, l-a dat dispărut la Poliție după patru zile. La o lună după, a fost descoperit un cadavru în Jijia, iar familia a fost chemată să vadă dacă este vorba despre el. 

„Le-am spus că după faţă este fiul meu, dar nu şi după straie. Era îmbrăcat în culori ţigăneşti. Apoi am luat mortul acasă. L-am înmormântat, i-am purtat slujbele”, spunea mama bărbatului, potrivit sursei citate. 

La o săptămână după înmormântare, pe 18 decembrie, Gabriel Luca a apărut viu și nevătămat la poarta familiei sale. 

Judecătorii din Iaşi au admis faptul că Gabriel Luca este viu, legal, abia după aproape patru luni de la apariţia sa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel