Femeile cu această boală au un risc mai mare de cancer ovarian, arată un studiu

foto: Freepik
foto: Freepik

S-a demonstrat că femeile care suferă de această boală sunt mai predispuse să fie diagnosticate cu cancer ovarian.

Femeile cu endometrioză severă au un risc de zece ori mai mare de a dezvolta cancer ovarian, iar cele cu orice formă de endometrioză au un risc de patru ori mai mare, conform unui nou studiu. Cu toate acestea, pacienții nu ar trebui să se alarmeze.

De ce sunt cele mai expuse la boală

Studiul a arătat că femeile cu endometrioză prezintă un risc de peste patru ori mai mare de a dezvolta cancer ovarian comparativ cu cele fără această afecțiune. Pentru femeile cu forme severe de endometrioză, riscul de cancer crește de aproape zece ori. Cu toate acestea, experții subliniază că riscul general rămâne relativ mic și că pacientele cu endometrioză nu ar trebui să fie excesiv de îngrijorate. Studiul, publicat pe 17 iulie în revista JAMA, a analizat datele a aproape 78.900 de femei din Statele Unite care suferă de endometrioză.

Această afecțiune, care afectează aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă, apare atunci când țesuturi asemănătoare cu cele care căptușesc uterul cresc în afara acestuia, provocând inflamații și cicatrici.

Endometrioza se prezintă sub diverse forme, în funcție de locația în care țesutul anormal se dezvoltă – fie pe membrana care acoperă organele pelviene, în ovare, sau pe și între alte organe din regiunea pelviană și abdominală. Aceste forme variază în severitate și sunt adesea asociate cu dureri pelviene, infertilitate, sindrom de colon iritabil și un risc crescut de cancer mamar, endometrial și ovarian.

Anterior, un studiu din Finlanda a constatat că femeile cu endometrioză aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer ovarian și un risc de zece ori mai mare în cazul formei care afectează ovarele, comparativ cu cele fără această afecțiune. Totuși, acel studiu nu a dispus de suficiente date pentru a analiza în detaliu riscurile asociate fiecărui tip de endometrioză.

Cifre îngrijorătoare

Conform Globocan 2020, se estimează că au fost diagnosticate aproximativ 313.959 de cazuri noi de cancer ovarian la nivel mondial. Cancerul ovarian reprezintă aproximativ 3,4% din toate cazurile noi de cancer la femei, fiind al optulea cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei. În 2020, s-au înregistrat aproximativ 207.252 de decese cauzate de cancerul ovarian la nivel mondial, făcându-l a opta cauză principală de deces prin cancer la femei.

Țările din Europa de Nord și Est, precum și unele regiuni din America de Nord, înregistrează rate mai mari ale incidenței cancerului ovarian. Țările din Africa și Asia au, în general, rate mai scăzute ale incidenței cancerului ovarian, deși accesul la diagnostic și tratament poate fi mai limitat în aceste regiuni. Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate la femei cu vârsta de peste 50 de ani, dar boala poate apărea și la femei mai tinere.

Trebuie știut că femeile care au un istoric familial de cancer ovarian sau de sân au un risc crescut de a dezvolta boala, mai ales dacă au mutații genetice BRCA1 sau BRCA2. Absența sarcinilor, utilizarea terapiei hormonale postmenopauză și endometrioza sunt asociați cu un risc crescut de cancer ovarian. În plus, greutatea corporală în exces a fost legată de un risc mai mare de cancer ovarian.

Global, rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul ovarian este de aproximativ 30-50%, variind în funcție de stadiul la care este diagnosticat cancerul și de accesul la tratament. Diagnosticarea precoce este esențială pentru îmbunătățirea ratelor de supraviețuire, dar simptomele cancerului ovarian sunt adesea nespecifice și pot fi confundate cu alte afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel