EXCLUSIV  Femeile, dezavantajate de schimbarea formulei de calcul a pensiilor. Hossu: Degeaba o scutești de trei ani de muncă!

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Bogdan Hossu, preşedintele CNS - Cartel Alfa, a explicat cum vor fi dezavantajate femeile de schimbarea formulei de calcul a pensiilor.

"Schimbând formula de calcul, femeile vor fi dezavantajate. Datorită faptului că au altă vârsta de pensionare - mai mică decât a bărbaţilor - punctajul anual pe noua formulă de calcul care se discută ar trebui să se adune, după care se înmulțește cu o valoare fixă. Este mai puţin esenţial cum se denumeşte, că s-au schimbat de vreo două ori, dar este o valoare fix - 50, 70, 80 de lei, 83 de lei, sunt diferite valori. Dar, practic, este o valoare fixă care se aplică. Întrucât faci cumulul punctajului anual, femeile, muncind mai puţin, vor avea posibilitatea de a aduna punctaje mai puţine, legate de acest lucru.

O problemă este unificarea vârstei de pensionare pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi cu o anumită etapizare graduală, în care se discută 2032-2035. Nu acolo este problema. Ca să poţi să faci uniformizarea între dreptul femeilor şi al bărbaţilor, ar trebui să se creeze un mecanism în care să dai femeii, în funcţie de numărul de copii pe care îi naşte, o reducere contributivă. Adică statul vine, pe perioada respectivă...

"Degeaba o scutești de trei ani de muncă"

Dacă ai, de exemplu, patru copii, îţi face o reducere de trei ani de zile. Adică, teoretic, iese tot la 65, dar faptic iese la 62, că are reducerea respectivă. Dar, că să nu piardă la calcul, la pensie, ar trebui pentru acei trei ani pe care îi reduce să contribuie statul cu o anumită valoare la sistemul de pensii. Pentru că degeaba o scutești de trei ani de muncă, dacă are trei ani mai puţini la calcul şi va avea o valoare mai mică la pensie", a explicat Bogdan Hossu, la DCNews TV.

Vezi și: Coeficientul de corecție, nedreptate pentru pensionari. Diferențe și de 1800 de lei pentru un punct de pensie. Hossu: Această injustiție  trebuie corectată

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel