Femeile din Cehia vor putea renunța la sufixul slavic -OVA

Pixabay
Pixabay

Femeile din Cehia vor putea renunța la sufixul de gen -ova, folosit în țările slavice la finalul numelui de familie.

O schimbare istorică se prefigurează în Cehia după ce Camera Deputaţilor a aprobat miercuri un amendament care le permite femeilor să aleagă forma masculină sau feminină a numelui lor de familie, relatează Agerpres, citând dpa. Până acum, la fel ca în cazul altor limbi slave, femeile trebuiau să aibă un nume de familie cu terminaţia la feminin "-ova": Dacă numele soţului este Novak, atunci soţia şi fiicele sale poartă numele Novakova.

Însă acest lucru s-ar putea schimba în curând după ce 91 de parlamentari au votat în favoarea acestei schimbări, în timp ce 33 au votat împotrivă. Pentru ca testul de lege să poată fi promulgat este nevoie de aprobarea Senatului. Până acum, doar femeile care se căsătoreau cu cetăţeni străini şi cu membri ai minorităţilor naţionale, precum grupul etnic german, erau scutite de la această reglementare.

Critici la adresa regulii -ova

Cu toate acestea, criticile faţă de această regulă tradiţională au crescut în ultimii ani. Fostul ministru al Justiţiei, Helena Valkova, s-a referit la un "semn de inegalitate" şi la o reglementare absurdă în zilele noastre.

În limba cehă, terminaţia "-ova" este folosită chiar şi pentru numele străine. Astfel, cancelarul german Angela Merkel devine Angela Merkelova în ziarele din Cehia.

Pe de altă parte, iniţiativa legislativă a Partidului Piraţilor, partid antisistem, de a se renunţa la indicarea genului pe cărţile de identitate în viitor nu a obţinut aprobarea Camerei Deputaţilor.

Egalitate de gen în Europa

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni o pledoarie pentru egalitatea de gen şi a descris unele dintre dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, în cadrul unui discurs în Parlamentul European. Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit 'sofagate'.

Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere. Von der Leyen a spus că din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene.

'M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal', a mărturisit ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel