Guvernul din Polonia le cere femeilor care rămân însărcinate să raporteze acest lucru.
Ministrul polonez al sănătății a înființat un registru electronic al femeilor însărcinate. Acesta generează controverse, având în vedere că legea privind întreruperile de sarcină în Polonia este una dintre cele mai severe din Uniunea Europeană.
Prin înființarea unui registru electronic al femeilor însărcinate legea privind întreruperile de sarcină în Polonia poate deveni, indirect, chiar mai aspră.
La începutul lunii iunie, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a emis o ordonanță care prevede extinderea Sistemului de Informații Medicale (SIM), între altele cu o evidență a femeilor gravide, scrie Digi24.
Primul proiect în acest sens, elaborat toamna trecută, a generat proteste ample în Polonia. Controlul și constrângerea sunt obsesiile ideologice ale partidului aflat în coaliția de guvernare, „Dreptate și Justiție“ (PiS), a criticat la acea vreme Donald Tusk, liderul platformei de opoziție PO, Platforma Obywatelska (Platforma Civică).
În ciuda unor ample programe sociale, rata natalității scade. În februarie 2022 în Polonia au venit pe lume doar 23.000 de copii – cea mai scăzută rată înregistrată în decursul unei luni după cel de-Al Doilea Război Mondial până acum, conform Publika.
Minorele cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, victime ale violului, pot face întrerupere de sarcină în Mexic fără autorizaţie parentală sau judiciară, a declarat marţi Curtea Supremă, declarând constituţională o normă care acordă acest drept, relatează AFP miercuri.
"În caz de viol, niciun copil nu poate fi obligat să fie mamă, nici de către stat, nici de către părinţii sau tutorii săi", a declarat preşedintele Curţii Supreme, Arturo Zaldivar, în cadrul unei şedinţe plenare a instituţiei, potrivit Agerpres.
Curtea a respins astfel recursurile decise de statele Baja California şi Aguascalientes (nord) împotriva unei reglementări decise de guvernul mexican în 2009.
Această normă, încă în vigoare, obligă spitalele publice să facă întrerupere de sarcină femeilor victime ale violului care solicită avortul după ce pur şi simplu au jurat să spună adevărul. Minorele de 12 ani, pe de altă parte, trebuie să aibă autorizaţie parentală.
Curtea Supremă a emis deja mai multe hotărâri în favoarea dreptului la avort. Opt dintre cele 32 de state mexicane au dezincriminat avortul, însă în septembrie 2021, Curtea Supremă a declarat neconstituţionale mai multe legi ale statelor mexicane care interzic avortul, făcându-l de facto legal în toată ţara.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin că forțele sale vor fi întâmpinate de 40 de milioane de polonezi care stau „cu pistolul în mână pentru a-și apăra patria” dacă Rusia ar invada vreodată națiunea.
Vorbind la deschiderea unui poligon de tragere cu pistol cu aer comprimat în Silezia, Morawiecki a anunțat intenția de a finanța „un poligon de tragere în fiecare municipalitate” a țării.
„Trebuie să știm că acest timp de pace, o perioadă lungă, s-a încheiat, poate pentru mulți ani”, a spus premierul polonez. „S-a întâmplat din cauza atacului barbar și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei”, a adăugat el.
„Dacă Rusia a avut vreodată ideea să atace Polonia, Rusia trebuie să știe, Kremlinul trebuie să știe, că în Polonia există 40 de milioane de polonezi gata să stea cu arma în mână pentru a-și apăra patria”, a susținut Morawiecki.
„Le respingem colonialismul, imperialismul lor. Ne aflăm într-o țară liberă și ne vom strădui, vom lupta pentru libertatea noastră”, a spus liderul polonez, subliniind că națiunea nu se va întoarce în anii anteriori „sub cizma captivității ruse”.
Potrivit lui Morawiecki, parlamentarii polonezi vor legifera pentru un acces mai reglementat la armele de foc pentru toți cetățenii polonezi în viitorul apropiat, insistând că sunt necesare mai multe poligoane de tragere în toată țara și că guvernul se va asigura că rezidenții polonezi sunt „mai puternici și mai bine pregătiți în domeniul folosirea armelor.”
„Trebuie să fim suficient de înarmați pentru a descuraja un inamic”, a adăugat Morawiecki.
După invazia rusă în Ucraina, Polonia și-a anunțat intenția de a-și crește drastic bugetul pentru apărare, viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski afirmând în martie camerei inferioare a parlamentului că guvernul va cheltui 3% din PIB pentru apărare în 2023 (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu