Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a spus că există presiuni din partea femeilor însărcinate pentru a naște prin cezariană, „deși uneori nu au o indicație foarte clară”.
„Presiunea pe care o fac asupra medicilor curanți pentru a le oferi nașterea prin cezariană este mult mai mare, pentru că trăim într-o societate mult mai liberă și este greu să le convingi uneori, oricât ai încerca. Au această idee preconcepută, unele din teamă, unele din faptul că știu de anumite cazuri care s-au sfârșit prost, pentru că e drept că orice naștere naturală durează mai mult, există o perioadă critică în expulzie, când uneori lucrurile se pot precipita. (...) Dar, pe de altă parte, femeile au fost construite să nască pe cale naturală”, a spus medicul Doru Herghelegiu în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.
„Unele femei au, însă, o teamă teribilă de a naște natural. Dacă femeia nu colaborează cu medicul în travaliu, este foarte greu în perioada de expulzie, când oricum epidurala este subdozată și presiunea pe care o face fătul în canalul de naștere este mare. Dacă femeia nu participă alături de medic și nu te înțelegi cu ea, este greu să coordonezi lucrurile. Fătul în expulzie nu poate fi ținut la infinit, el trebuie să iasă într-un interval de timp optim”, a explicat Doru Herghelegiu.
„Femeia este construită să nască pe cale naturală”, a subliniat specialistul. „Pe de altă parte, dacă toate femeile ar vrea să nască prin cezariene, nici sistemul medical nu poate asigura acest lucru, chiar dacă ar vrea. Nu ar fi nici spitale, nici medici, nici paturi. Deci nu se poate acest lucru. Nașterea naturală oferă un parcurs de spitalizare mai scurt și pregătiri medicale mult mai reduse”, a mai spus medicul.
Întrebat, în interviu, dacă o femeie însărcinată mănâncă pentru doi, medicul Doru Herghelegiu a oferit următorul răspuns: „Nu. În primul trimestru, dimpotrivă, multe au de suferit. (...) În trimestrul 2, trimestrul 3, pofta de mâncare le revine. În general, gravidele nu au nevoie de o alimentație mult mai bogată în calorii, pentru că, pe parcursul sarcinii, toți hormonii de sarcină fac ca tranzitul intestinal să fie mult mai lent și procesarea alimentelor este mult mai bună. Femeia așa a fost construită: extrage mai multe calorii, mai multe principii alimentare din alimente, lucrul acesta fiind guvernat de către hormonii placentari. Natura s-a gândit la aspectul acesta.”
„Deci, nu trebuie să mănânce mult mai mult, dar să aibă un aport de vitamine, minerale, fier”, a subliniat medicul.
„Există pilule speciale care se iau pe parcursul sarcinii. O singură pilulă este suficientă pentru a-i da un supliment de vitamine, minerale, fier, tot ceea ce este necesar în sarcină. În rest, regimul alimentar trebuie să fie ca înainte. Aceleași obiceiuri alimentare. Nu trebuie să mănânce mai mult pentru că oricum există tendință la îngrășare”, a spus Doru Herghelegiu în cadrul interviului.
„Când ești gravidă, nu este recomandat să stai într-o discotecă cu mii de decibeli în cap, trebuie să ai o viață mai linișită, activitățile sportive trebuie să fie de un anumit nivel, fără trepidații, fără șocuri mecanice. Pe măsură ce sacul gestațional se mărește, este cazul să ai o viață mai temperată, mai moderată din punctul de vedere al activităților fizice”, a spus medicul Doru Herghelegiu.
De asemenea, stresul și oboseala nu sunt benefice. „Nu este întâmplător că femeia gravidă este somnoroasă. Toate gravidele sunt somnolente, dorm. De ce? Pentru că femeia gravidă are alt metabolism, ea trebuie să se odihnească. Nu trebuie să fie o femeie extrem de activă. Poate să ducă o viață cvasi-normală, dar de aceea există și programul redus al femeilor gravide, chiar dacă nu au o patologie anume, ele pot beneficia pe parcursul sarcinii de program de șase ore. Este dreptul lor. Femeia gravidă trebuie să lucreze cu motoarele mai puțin turate. Unele își iau concediu prenatal, în special la indicația medicului curant, dacă există un risc de naștere prematură”, a spus medicul Doru Herghelegiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News