EXCLUSIV  Femeile rome, țintele extremismului de dreapta din România. E-Romnja explică ce trebuie să învețe politicienii și presa, înainte să hrănească ura

FOTO: Ilinca Ignătescu
FOTO: Ilinca Ignătescu

În lumina marșului „Împreună pentru Siguranța Femeilor”, organizat de Rețeaua VIF, care a strâns duminica aceasta un număr record de participanți, reprezentantele Asociației E-Romnja au explicat ce au de învățat politicienii și jurnaliștii, pentru a nu mai hrăni sentimentele de ură îndreptate mai ales către femeile rome din țara noastră.

„Anul acesta a fost a 10-a ediție a marșului „Împreună pentru siguranța femeilor”. A fost și cea mai mare și cel mai vizibilă. Dacă în anii trecuți au ieșit câteva mii de persoane, până la 2-3 mii, anul acesta estimăm că în toată țara au fost undeva la 10 mii de persoane care au ieșit să ceară mai multe măsuri pentru siguranța fetelor și a femeilor”, a declarat Cristina Praz, expertă în comunicare și egalitate de gen, din partea Centrului Filia, ieri, pentru redacția noastră.

Conform unui studiu național realizat la solicitarea Fundației Vodafone, publicat în aprilie, mai mult de două treimi dintre români au auzit despre cazuri de violență domestică în ultimul an, dar doar 4% dintre aceștia au luat măsuri și au contactat autoritățile. De asemenea, 10% dintre respondenți au declarat că au fost sau sunt implicați într-o formă de abuz domestic, iar aproape jumătate dintre aceștia (46%) au suferit sau suferă de pe urma agresiunii fizice.

Foarte multe cazuri de violență sunt îndreptate împotriva femeilor rome, care suferă atât din cauza patriarhatului, cât și din cauza rasismului sistemic. Segmentul cel mai opresat este format adesea din femeile rome care fac parte și din comunitatea LGBTQIA+.

FOTO: Ilinca Ignătescu

„Din păcate, unii politicieni doar mimează preocupare atunci când vine vorba de egalitate de gen, discriminare sau violență. Alții nu au nici măcar filtrul aparenței şi au discursuri explicit extremiste, rasiste, homofobe. Tema rasismului, spre exemplu, nu este adresată de mediul politic românesc. Nu există politicieni care să sancționeze derapajele rasiste, ba din contră, sunt politicieni care hrănesc ura către anumite categorii, în special către minoritatea romă și comunitatea LGBT, care se pare că sunt țintele preferate. 

Politicienii trebuie să învețe, să se auto-educe, să evolueze. E rușinos ca un om politic în anul 2024 să nu înțeleagă diferența dintre gen și sexul biologic al unei persoane sau să nu priceapă concepte de bază, precum egalitatea de şanse, egalitatea de gen, intersecționalitatea. Politicienii trebuie să conştientizeze că electoratul lor este divers, că reprezentarea contează. Şi că e timpul să facă loc și să promoveze și alte categorii. Femeile rome de cine sunt reprezentate în politică? Interesele noastre de cine sunt apărate? Pana la urma, includerea femeilor din grupuri marginalizate la masa deciziilor înseamnă progres, consolidarea democrației și a societății în ansamblu. 

În ceea ce privește presa, jurnaliștii au o mare putere - să informeze și să formeze opinia publică, de aceea e foarte important ca aceștia să nu mai perpetueze și să promoveze stereotipuri și prejudecăți despre comunitatea romă sau alte grupuri minoritare, ci să practice un jurnalism etic, documentat, nu senzaționalist, dezumanizant sau plin de blam. E vremea ca atât politicienii să ne reprezinte în toată diversitatea identităților noastre etnice, de gen, sexuale, iar presa din România trebuie să învețe să includă și să facă auzite vocile tuturor, mai ales cele ale categoriilor oprimate. Pentru jurnaliștii care abordează subiecte despre comunitatea romă, am realizat un ghid cu recomandări care poate fi consultat aici: Îndrumar pentru jurnaliști - Dajphen”, a declarat Roxana Oprea, expertă egalitate de șanse E-Romnja, pentru DC News.

Asociația E-Romnja este o organizație neguvernamentală din România, fondată în 2012, care promovează drepturile femeilor rome și sprijină participarea acestora în viața socială și politică. Numele organizației, „E-Romnja,” face referire la identitatea de gen și etnică a femeilor rome, iar scopul principal al asociației este să contribuie la îmbunătățirea situației acestor femei prin programe și inițiative dedicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel