Fenomen astral nemaiîntâlnit! Peste 10 milioane de stele sunt pe punctul de a fi expulzate din Calea Lactee

foto: Freepik
foto: Freepik

Peste 10 milioane de stele urmează să fie ejectate din Calea Lactee, avertizează cercetătorii.

În momentul în care o stea nu se aliniază cu mișcarea de rotație a galaxiei, există un risc semnificativ ca aceasta să fie proiectată în spațiul intergalactic, iar acest fenomen are loc în prezent. O echipă de astronomi de la Universitatea din Barcelona a dezvăluit recent că există probabilitatea ca peste 10 milioane de stele din Calea Lactee să părăsească galaxia noastră.

Oamenii de știință spanioli au comparat datele obținute de la sonda spațială GAIA, a Agenției Spațiale Europene, cu informațiile din mai multe cataloage ce conțin date despre stelele din Calea Lactee. Utilizând aceste instrumente, au reușit nu doar să măsoare poziția și distanța stelelor, ci și mișcarea a peste un miliard de astfel de corpuri cerești. Astfel, au concluzionat că peste 10 milioane de stele sunt pe cale să părăsească galaxia noastră, scrie Universe Today.

De unde acest exod stelar

Cu toate acestea, fenomenul nu este pe deplin înțeles, existând două posibile explicații. Prima ipoteză sugerează că stelele care sunt expulzate au făcut parte dintr-un sistem binar, unde una dintre stele a evoluat într-o supernovă. Forța generată de un astfel de eveniment ar putea fi suficientă pentru a arunca o stea în afara sistemului său solar sau chiar din cadrul întregii galaxii. A doua ipoteză presupune interacțiunea dintre sistemele binare și cele cu o singură stea. Într-o zonă compactă cu o densitate ridicată de stele, gravitația generată de acestea poate duce la un fenomen similar celui menționat.

Cu toate acestea, nu se poate afirma cu certitudine ce anume cauzează exodul în masă al stelelor din Calea Lactee. Conform specialiștilor de la Universitatea din Barcelona, acest proces este în desfășurare și rămâne subiect de cercetare activă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel