Un fenomen astronomic spectaculos, care a putut fi văzut și din România, a avut loc noaptea trecută.
În noaptea de 7 spre 8 decembrie 2022, Luna a ocultat planeta Marte, evenimentul fiind surprins și de pe teritoriul României. Ocultația are loc atunci când un corp ceresc se interpune între Pământ și alt corp ceresc, făcându-l pe acesta din urmă invizibil de pe Terra.
O ocultație produsă de Lună seamănă foarte bine cu o eclipsă de Soare. De fapt eclipsele de Soare sunt ocultații, dar se numesc eclipse datorită importanței și grandorii fenomenului. Practic peste suprafața Pământului se plimbă o „umbră” produsă de lumina planetei Marte, rezultând astfel o zonă din care se poate observa ocultația. În anul 2022 au loc 9 ocultații Luna-planete, după cum urmează: Luna-Venus (27 mai), Uranus (24 iunie, 22 iulie, 14 septembrie, 12 octombrie, 8 noiembrie și 5 decembrie) și Luna-Marte (21 iulie și 8 decembrie).
În cazul ocultației Lună-Marte din 8 decembrie 2022 fenomenul a început în Oceanul Pacific, în seara zilei de 7 decembrie, chiar la răsăritul Lunii. Apoi umbra produsă de Lună a trecut peste America de Nord, Groenlanda ajungând apoi peste Europa, în dimineața zilei de 8 decembrie 2022, la apusul Lunii, conform AstroInfo.
Astronomii au detectat o structură extragalactică enormă care se ascunde într-o regiune neexploatată a spațiului mult dincolo de centrul Căii Lactee.
Această regiune fantomă, cunoscută sub numele de zona de evitare, este un loc gol pe harta noastră a universului, cuprinzând undeva între 10% și 20% din cerul nopții. Motivul pentru care nu o putem vedea – cel puțin cu telescoapele standard de lumină vizibilă – este că centrul bombat al Căii Lactee ne blochează vederea asupra acesteia.
Centrul galaxiei noastre este atât de dens cu stele, praf și alte materii încât lumina din zona de evitare este împrăștiată sau absorbită înainte de a ajunge la telescoapele Pământului.
Cu toate acestea, cercetătorii au avut mai mult noroc să descopere secretele zonei cu telescoape care pot detecta radiația infraroșie - un tip de energie care este invizibilă pentru ochii oamenilor, dar suficient de puternică pentru a străluci prin norii denși de gaz și praf. Sondajele în infraroșu ale zonei de evitare au găsit dovezi că mii de galaxii individuale strălucesc prin ceața cosmică, deși se știe puțin despre structurile la scară mare care sunt acolo.
Acum, cercetătorii au combinat datele din mai multe dintre aceste sondaje în infraroșu pentru a dezvălui cea mai colosală structură detectată vreodată în zona de evitare, potrivit unui studiu publicat pe 28 octombrie pe baza de date preprint arXiv.org.
Situată la aproximativ 3 miliarde de ani-lumină de Pământ, structura misterioasă pare a fi un grup mare de galaxii adunate împreună de un centru de greutate comun. Folosind observațiile din Sondajul VVV - un sondaj care studiază umflarea centrală a Căii Lactee la lungimi de undă în infraroșu folosind Telescopul de cercetare vizibil și în infraroșu pentru astronomie în Chile - autorii studiului au găsit dovezi ale a cel puțin 58 de galaxii grupate într-o mică regiune a zonei de evitare.
Grupurile de galaxii sunt cele mai mari obiecte legate gravitațional din univers, iar cele mai mari clustere cunoscute conțin sute de mii de galaxii grupate. Din păcate, este imposibil de spus cât de larg sau masiv este clusterul nou descoperit, având în vedere distanțele mari și nenumăratele obstacole care se află între stelele clusterului și Pământ (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu