Un fenomen spectaculos, dar foarte periculos, a avut loc pe litoralul românesc
Un fenomen rar și spectaculos, dar în același timp și periculos s-a produs, joi, pe litoral, transmite Pro Tv. O ceață densă a învăluit marea și plajele încă de la răsărit.
Camerele de supraveghere au surprins fenomenul care se manifesta printr-o pătura groasă ca un nor care venea, dinspre larg către țărm.
Acesta un fenomen specific plajelor din Dubai sau America de Sud și este pus pe seama diferențelor de temperatură. Se întâmplă pentru că apa mării este mai rece acum, iar aerul cald. Astfel, diferența de aproximativ 9 grade Celsius dintre temperatura mării și cea din aer a dus la formarea condensului.
Ceața s-a risipit după aproximativ trei ore. Totuși, a fost timp suficient ca fenomenul, care a cuprins toată linia litoralului de la Corbu si până la Mangalia să fie admirat. Fenomenul este periculos pentru că reduce mult vizibilitatea navelor.
Un fenomen ciudat i-a uimit pe locuitorii orașului chinez Haikou, din provincia Hainan. Pe cer a apărut un nor în culorile curcubeului. Din imaginile video filmate de oameni, formațiunea pare a fi una uriașă, cu adevărat impresionantă. Reacțiile oamenilor nu au întârziat să apară.
"Este o nebunie. Ca și cum un curcubeu și un nor au avut un copil", a comentat o persoană
"Toată viața mea s-ar schimba dacă aș vedea așa ceva în realitate", a comentat altcineva.
Curcubeul este cunoscut sub numele de nor eșarfă sau "pileus" și se formează prin răcirea și condensarea aerului umed forțat în sus, informează Lad Bible. Astfel, atunci când lumina soarelui este la unghiul corect, ea difractează între picături și cristalele de gheață din nor, creând o culoare de curcubeu.
"Un pileus, numit și nor eșarfă sau nor șapcă, este un nor mic, orizontal, care apare deasupra unui cumulus (nori separați sub formă de grămezi, dezvoltați mai mult pe verticală) sau cumulonimbus (nor dens, înalt, asociat cu furtuni și instabilitate atmosferică). Norii Pileus sunt adesea de scurtă durată, cu norul principal de sub ei ridicându-se prin convecție pentru a-i absorbi", informează SKYbrary.
Formațiunile de nori Pileus sunt create atunci când aerul din jurul unui turn cumuliform se ridică atât de repede încât se condensează într-o formă netedă de umbrelă sau ca o glugă odată ce atinge punctul de rouă. Ca atare, ele sunt de obicei indicatori ai vremii severe și a unui pileus.
"Pilei se pot forma, de asemenea, deasupra munților, nori de cenușă, nori pirocumulus din erupția vulcanilor și niște nori ciuperci cu detonări nucleare de mare randament", relatează SKYbrary.
Ocazional, în norii pileus se văd culori strălucitoare irizante, pe măsură ce lumina soarelui este difractată prin picăturile de apă din nor, care sunt mai puternice. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu