Fenomen rar în miezul iernii. +9,2 grade Celsius în vârful muntelui

Unsplash
Unsplash

În timp ce capitala și zonele joase ale țării au înghețat la propriu, la o stație meteorologică montană au fost înregistrate aproape 10 grade Celsius.

Cea mai ridicată temperatură din țară înregistrată, marți, 23 ianuarie 2023, a fost la o stație meteorologică de mare altitudinea, la cota 1.500 din Sinaia, conform Biz Brașov.

Acolo au fost înregistrate +9,2 grade Celsius, în timp ce la Mangalia au fost +6,8 grade Celsius, iar la București, -5 grade Celsius, arată datele ANM. 

La stația meteo de la Sinaia, la 1509 m alt, marți la ora 1 erau +2,2 grade Celsius, iar în jurul orei 9 dimineața a fost înregistrată maxima zilei, +9,2 grade Celsius. După acea oră s-a răcit accentuat, astfel că la ora 14 erau sub 0 grade, iar la ora 18 erau -7 grade Celsius! Stratul de zăpadă era de 15 cm.

Este vorba de un fenomen ce are loc iarna, și anume inversiunea termică. În condițiile normale, temperatura scade odată cu creșterea altitudinii. Totuși, în cazul inversiunii termice, această tendință este inversată, iar temperatura la nivelul solului devine mai scăzută decât cea la altitudini mai înalte. Acest fenomen se întâlnește frecvent în perioadele de vreme stabilă și liniștită, când stratul de aer rece la nivelul solului devine captiv între două straturi de aer cald situate deasupra și dedesubt.

Inversiunea termică poate avea impact semnificativ asupra calității aerului, reținând poluanții atmosferici la nivelul solului și generând condiții favorabile pentru formarea ceții sau a altor fenomene meteorologice locale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel