Soarele este pe punctul de a-şi inversa polaritatea câmpului magnetic, fenomen care se produce o dată la 11 ani. Inversarea polarității Soarelui ar putea genera o furtună geomagnetică de mare intensitate care ar putea să afecteze funcţionarea sateliţilor şi comunicaţiile radio de pe Terra.
NASA a anunţat în luna august că această schimbare de polaritate a câmpului magnetic solar urma să se producă în următoarele trei-patru luni. Specialiştii americani nu pot să avanseze o dată exactă. Ei consideră că fenomentul se va finaliza în următoarele săptămâni, scrie Daily Mail.
Todd Hoeksema, cercetător la Observatorul Solar Wilcox afiliat Universităţii Stanford, care a monitorizat fenomenul începând din 1975, a declarat: "E ca un fel de maree care vine sau care pleacă. Fiecare mic val aduce mai multă apă şi, până la urmă, se ajunge la o inversare completă (a polarităţii solare, n.r.)".
Soarele are în prezent doi poli sudici
Phil Scherrer, care lucrează la acelaşi observator cu Todd Hoeksema, a precizat: "Polul nord şi-a schimbat deja polaritatea, iar polul sud aleargă acum pentru a echilibra situaţia". În timpul schimbării de polaritate, această activitate magnetică intensă generează emisii puternice de materie solară care se desprind din suprafaţa Soarelui şi ajung în tot Sistemul Solar.
În cazul Terrei, emisiile pot provoca o creştere a numărului de aurore boreale pe planeta noastră. Emisiile solare mai puternice pot duce la oprirea comunicaţiilor radio, la avarierea dispozitivelor electronice de la bordul sateliţilor, la întreruperea zborurilor aeriene de pe rutele polare şi chiar la oprirea totală a dispozitivelor electrice din apropierea polilor magnetici de pe Terra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News