FENOMENE CIUDATE în Munţii Gamburtseve din Antarctica, aflaţi la 4 km adâncime sub calota glaciară

O echipă internaţională de cercetători, coordonată de profesorul Timothy Creyts, geofizician la Universitatea Columbia, a obţinut noi date şi imagini cu Munţii Gamburtseve, aflaţi la 4 km adâncime sub calota glaciară din Antarctica.

Cercetătorii au folosit două aeronave speciale, echipate cu radar care poate penetra stratul de gheaţă şi cu mangetometre, pentru a observa relieful ciudat de sub Antarctica, scrie descoperă.ro.

Aici sunt munţi înalţi de 2.700 metri, care s-ar înălţa şi mai mult dacă nu ar fi presaţi de greutatea uriaşă a calotei glaciare.

O întreagă reţea subterană de lacuri şi râuri

Totul este ciudat în zona munţilor Gamburtseve. Deşi au o peste 500 de milioane de ani vechime, aceşti munţi par tineri, nefiind atinşi de trecerea anilor, fiind perfect conservaţi de gheaţa care îi acoperă. Apa care se topeşte curge pe versanţii acestor aceşti munţi, dar nu în jos, ci în sus. Calota glaciară apasă pe apa din lacurile formate în văile munţilor subterani.

Citește și: Studiu: Gheața topită în Antarctica, la fiecare doi ani, egală cu greutatea Everestului 



Astfel, presiunea împinge apa topită şi gheaţa în sus, împotriva gravitaţiei. Ajunsă pe vârful munţilor, unde este mai rece, apa îngheaţă din nou, protejând astfel de eroziune vârfurile acestora. Acest straniu proces geologic are loc aici de peste 34 de milioane de ani, de când s-ar format gheţarii în Antarctica, spune Fausto Ferraccioli, de la British Antarctic Survey, unul din autorii studiului.

Munţii de sub calota glaciară au fost descoperiţi în anul 1958, dar abia recent au putut fi cercetaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel