EXCLUSIV  Fenomene extreme în România. Cum se eficientizează timpul de informare pentru protejarea populației: Vorbim de câteva milisecunde

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Gabriela Băncilă, director operațional ANM, a explicat care este modul de lucru al specialiștilor ANM pentru informarea populației atunci când au loc fenomene meteorologice extreme.

Alegeri prezidentiale 2024

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Gabriela Băncilă, director operațional ANM, a vorbit despre modul în care specialiștii ANM lucrează pentru a informa populația atunci când au loc fenomene meteorologice extreme:

„Aș sublinia faptul că Administrația Națională de Meteorologie este, în prezent, prin aplicațiile cu care lucrează, aplicațiile interne, specializate în direcția emiterii avertizărilor de vreme severă imediată, conectată la mediul de producție RO-ALERT, iar asta înseamnă că la momentul în care meteorologul previzionist finalizează elaborarea unei avertizări de nowcasting, la nivel de câteva milisecunde este afișată în sistemul RO-ALERT, o dată cu transmiterea ei către populație prin e-amil sau prin mijloacele de informare în masă.

În acest fel, putem eficientiza timpul care este foarte prețios în contextul în care vorbim despre fenomene cu o dezvoltare și cu o dinamică foarte rapidă, pentru ca populația să fie protejată“, a spus, la DC News, Gabriela Băncilă, director operațional ANM.

Youtube video image

Caniculă în București, evadare pe litoral? Gabriela Băncilă, ANM: Temperaturi foarte ridicate

Gabriela Băncilă a vorbit și despre despre vremea pe litoral:

„Temperaturile, pe parcursul următoarelor zile, vor crește și pe litoral. Așteptăm temperaturi care să atingă în aer, vineri, 26 - 28 de grade, adică temperaturi foarte ridicate pentru zona litoralului, unde, în general, efectul moderator al apei mării își spune cuvântul și se înregistrează temperaturi mult mai agreabile în aer decât în zona continentală. Însă, acolo este un grad ridicat de umezeală și compensează. Temperatura apei mării va fi de 15 - 17 grade. În momentul de față, va mai crește puțin“ a spus Gabriela Băncilă, avertizând asupra posibilității unui șoc termic, dată fiind apa mării rece. 

Vremea în luna iunie. Elena Mateescu: Primele zile cu disconfort termic ridicat. Va fi o vară a extremelor

Elena Mateescu, directorul general al ANM, avertizează asupra schimbării vremii şi anunţă primele zile cu disconfort termic accentuat din acest an. 

„Vremea din această perioadă va fi caracterizată de temperaturi în creştere. Mâine deja consemnăm valori de 30-31 de grade Celsius în bună parte din ţară. Iată că primele zile din prima lună de vară vor aduce valori mai mari, de 33, posibil 34 de grade Celsius în zonele de câmpie, în special în partea de vest, sud şi sud-est. Este posibil să consemnăm disconfort termic relativ ridicat, având în vedere valorile de temperaturi ridicate, asociate cu gradul mare de umezeală în atmosferă. 

Însă căldura, aşa cum o spunem de fiecare dată, vine la pachet cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Chiar şi mâine (n.r. 31 mai 2022) vor fi fenomene de instabilitate atmosferică în zonele montane, submontane, dar şi în centrul şi estul ţării. Vom avea cantităţi de precipitaţii, din estimările pe care le avem la acest moment, de 15-25 litri/mp, izolat căderi de grindină. În zilele cele mai călduroase din a doua jumătate a săptămânii, pe parcursul după-amiezilor, căldura acumulată poate să determine şi manifestări asociate instabilităţii atmosferice, cu vijelii, averse torenţiale şi căderi de grindină“, a punctat Elena Mateescu la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel