Fenomenele meteorologice extreme au devenit o obișnuiță pe tot globul, afectând zone întinse, provocând pagube și îngrijorare și, în anumite zone, schimbând chiar comportamentul comunităților.
Cauza acestor fenomene meteo extreme pare a fi industrializarea din ultimul secol și slaba reacția a statelor în fața schimbărilor climatice care afectează planeta. Nici România nu a scăpat de aceste dereglări climatice, cifrele pe care ni le-a prezentat, într-un interviu DC News, Elena Mateescu, director general ANM, fiind edificatoare:
”Peste tot în lume vorbim de fenomene meteorologice extreme, indiferent în ce perioadă a anului ne aflăm. Din păcate, la nivel mondial, acestea sunt din ce în ce mai frecvente. România nu face excepție”, ne-a spus Elena Mateescu.
”O confirmăm și prin statistica numărului de mesaje de vreme severă imediată sau mesaje generale de atenționări, avertizări de fenomene, indiferent de sezonul în care ne aflăm. Și aici aș menționa cele 99 de avertizări meteorologice generale, care au fost emise în acest an față de anul anterior, 77 de atenționări, și 4592 de avertizări meteorologice de vreme severă imediată, acele avertizări de tip nowcasting, cu anticipație de până la șase ore, dintre care 79 de COD ROȘU! Acest lucru nu face decât să confirme creșterea de la an la an a frecvenței acestor tipuri de fenomene. Și nu numai a frecvenței, ci și a intensității acestora”, ne-a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.
Cauzele și urmările schimbărilor climatice le puteți afla din interviul de mai jos:
VIDEO
Citește și: Va ninge de Crăciun? Ce spune Elena Mateescu, director ANM
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci