Unii climatologi nu sunt îngrijorați de fenomenele meteo extreme care au o frecvență tot mai mare în ultima vreme.
Încălzirea record cu care se confruntă lumea nu depășește limitele modelelor climatice, chiar dacă există unele aspecte care necesită explicații, a declarat pentru AFP climatologul Robert Vautard, directorul Institutului Pierre-Simon Laplace din Franța și copreședinte al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC, sau GIEC, după denumirea în limba franceză), organism științific sub egida ONU, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă încălzirea climatică din ultimele 12 luni se încadrează în modele de predicţie climatică sau dacă am intrat pe un teritoriu neexplorat, Robert Vautard a declarat: "Dacă ne referim la modele climatice, la modelele după care se fac proiecţiile, da, ne aflăm, fără nicio îndoială, chiar în mijlocul razei de proiecţie". Climatologul a adăugat în acest sens că "anul 2023 nu iese din raza de proiecţie".
"Ulterior, au apărut întrebări referitoare la înălţimea saltului între 2022 şi 2023, de exemplu. Însă, dacă ne uităm cu atenţie, avem salturi similare în anii 1970, aşa că nu există niciun semn de întrebare real", a spus el.
"În 2023, şi asta continuă şi în 2024, mai există unele lucruri ce trebuie explicate, pe care nu le-am înţeles complet", a adăugat specialistul, referindu-se în special la fenomenul El Nino, în desfăşurare, "o mare anomalie deasupra Pacificului, care produce temperaturi globale semnificative", dar şi "o anomalie în Atlanticul tropical, care persistă şi care pare destul de tenace; momentan nu se dezagreghează". Pe lângă acestea, sunt şi alte semne de întrebare, referitoare la gheaţa din Antarctica", spre exemplu, a adăugat climatologul.
Referitor la întrebarea privind cauzele acestor anomalii, Vautard a declarat că "întotdeauna avem în vedere că poate exista o cauză, însă aceasta poate să nu existe. Adică, există un comportament aleatoriu de la un an la altul sau chiar de la un deceniu la altul, ceea ce înseamnă că, se întâmplă uneori să fie aşa".
"Există fluctuaţii care se suprapun cu schimbările climatice. Şi se dovedeşte că în 2023 este posibil să fi avut o conjuncţie de fluctuaţii naturale şi de schimbări climatice care se îndreptau în aceeaşi direcţie", a spus el.
"Mai există lucruri care trebuie înţelese, care sunt importante, dar nu putem exclude astăzi faptul că aceasta este pur şi simplu o manifestare a variabilităţii naturale care, din nefericire, se întâmplă să coincidă cu El Nino", a subliniat Robert Vautard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News