Profesorul Adrian Mitroi a vorbit despre creșterea dobânzii cheie de către BNR și fenomenul de reflație.
Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani“, la DC News, unde a vorbit despre:
„Apropo de deciziile luate de BNR, privind dobânda cheie. Avem pe de o parte pe cei care au depozite și se plâng că dobânda nu le acoperă nici măcar inflația. Pe de altă parte sunt cei care au credite, în special ipotecare, ale căror rate cu crescut cu peste 50% în ultimul an. Care dintre aceste categorii trebuie protejate, există o cale de mijloc?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Trăim într-o perioadă de reflație și nu primim pe economiile noastre pe nicio maturitate și pe nicio monedă suficient să acoperim inflația. Acest gradient, 4-5%, depinde de orizont și de monedă. În cazul României, la o inflație de 12% la sfârșit de an, față de o dobândă medie la titluri de stat de 7-8%, avem 3-4 procente de ne-recompensă pentru inflație.
Peste tot în lume se întâmplă asta. Pe euro este vreo 3%. Se numește reflație și nu ești plătit pe economiile tale cel puțin pe termen scurt. Îmi e teamă că nici pe termen lung. Sfatul numărul 1 este măcar să te duci pe titluri de stat să ai minim beneficiul celor 10% de impozitare, cu care ajustezi dobânda aceea de 7%. Tot e un beneficiu ceva mai bun față de bancă. Prima recomandare este aceasta cu titluri de stat. Este soluția cea mai bună măcar pentru optimizarea fiscală a celor 10 procente de impozit.
Fără această reflație, deficitele nu ar putea fi finanțate. La cât de supra-îndatorate sunt economiile mondiale, ele nici nu ar putea funcționa cu dobânzi reale pozitive, dacă ar oferi la titlurile de stat dobânzi reale pozitive. Și finanțarea deficitelor și profitabilitatea băncilor ar fi sub un mare semn de întrebare. Este forma sub care cetățeanul modern pune umărul la finanțarea deficitelor.
În legătură cu ipotecarele, e o vreme bună să fii debitor, adică e un moment bun să-ți iei un credit funcțional, care te ajută într--un context personal, profesional, de familie, șamd. Este bine să datorezi bani într-o postură în care inflația este mai mare decât dobânda pentru bănci. La bancă plătești ceva mai puțin decât inflația. Pendulul competitiv nu prea lasă pe nimeni să fie numai câștigător sau numai perdant. Niciunul dintre noi nu stă doar în poziție de câștigător. Nu poți să fii pe toate durata afacerii tale într-o poziție favorabilă“, a spus, la DC News, profesorul Adrian Mitroi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News