Fentanilul ilegal, ”mult mai concentrat”, cu zeci de mii de victime în SUA. Cătălin Țone: ”Peste 400 de laboratoare ilegale în Europa”


FOTO: Freepik @topntp26
FOTO: Freepik @topntp26

La nivel european există peste 400 de laboratoare ilegale de droguri sintetice.

Mai multe medicamente, inclusiv Fentanil, au fost sustrase din farmacia Spitalului Județean Argeș, scrie Realitatea Plus, în cauză DIICOT a început audierile.

Potrivit sursei menționate, printre medicamentele care lipsesc cinci cutii din medicamentul folosit la anestezie și terapie intensivă și care sunt folosite de persoanele dependente de droguri. 

În acest context, Cătălin Țone, expert antidrog, a făcut precizări, atât asupra măsurilor pe care autoritățile le iau în situația în care inclusiv cei responsabili cu distrugerea acestor tipuri de medicamente se ocupă de trafic de droguri.

”Se încearcă ceva, sunt nu mai puțin de trei propuneri din trei zone de acte normative, de la Comisia Juridică din Senat, de la Ministerul Justiției, dar și de la Ministerul Afacerilor Interne.

Sunt propuneri care sunt bune, sunt complementare, unele se suprapun, dar nu sunt toate unitare. Astăzi, ministrul de Interne a fost chemat la Parlament să răspundă în fața Comisiei de Specialitate, să vedem exact care este rezultatul”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, la Realitatea Plus.

Două tipuri de Fentanil, la fel de periculoase

De asemenea, expertul a ținut să sublinieze că există două tipuri de Fentanil. ”Este Fentanilul produs industrial, cu scop farmaceutic, cu fabrici din România și din afara țării. Acest medicament trebuie să urmeze conform Legii 339/2005 un circuit foarte clar de producere, de transport, de depozitare, de distribuire.

Pastilele, fiolele, că sunt și comprimate, sustrase din circuitul legal poartă denumirea ca mișcare infracțională de turnare din circuitul legal și am văzut foarte clar, că inclusiv pe parte de distrugere medicamentele expirate erau sustrase cu zecile de mii și date copiilor.

Și mai este Fentanilul care se produce ilegal și este mult mai concentrat, adică în laboratoare ilegale, în America de Sud sau în Mexic, făcând probleme mari și ravagii în SUA, unde anul trecut au fost 70.000 de morți din cauza Fentanilului.

Aș vrea să aduc aici un aspect important și acela al comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus că în Europa, la ora actuală, sunt nu mai puțin de 400 de laboratoare de droguri sintetice, între care și Fentanil și a amintit de o captură de 5 kg din Letonia, spunând așa, citez din memorie, 5 kg din fentamil făcut în laborator puteau ucide 2,5 milioane de oameni, mai mult decât populația Letoniei. Dacă este să facem proporția, un gram de Fentanil este de 50 de ori mai puternic decât heroina, iar asta înseamnă 250 de kg de heroină.

Și tot dumneaei făcea distincție, practic 5 kg de Fentanil se pot transporta într-o geantă, pe corp, pe când, dacă vorbim de 250 de kg de heroină echivalentul se poate transporta numai într-un camion”, a mai explicat Cătălin Țone.

Citește și: Conversația dintre farmacistul traficant și colaborator. ”Să îmi aduci ce ai şi cât poti, înțelegi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel